Един от шест пациенти с множествена склероза използва канабис.Четвърт от пациентите с множествена склероза признават, че са използвали канабис и около един от шест,тоест 16% го използват в момента,за да регулират симптомите на заболяването,според проучване на North American Research Committee on MS.

 

Около 5,600 пациенти с множествена склероза са участвали в проучването,чиито резултати бяха представени на редовната годишна среща на  Consortium of Multiple Sclerosis Center.

 

Повечето от пациентите ,които са използвали марихуана споделят,че е облекчавала симптоми като спазми и болки. Само пет процента от опиталите канабис,казват,че не е допринесъл за подобрение на състоянието им.

 

Тези пациенти,които страдат от множествена склероза в напреднал стадий са по-склонни да признаят, че използват или са използвали канабис терапевтично.

 

82% от тези,които участваха в изследването твърдят,че биха предприели терапия с канабис ако беше легално в щата,в който живеят.

 

Клинични изследвания са показали и преди, че вдишването на канабис е повлияло по-добре от плацебо за намаляване на болката и спастичността в пациенти със МС, резистентна към лечение.  Други изследвания пък са показали,че дългосрочната употреба на канабиноидна терапия може да промени прогресивността на заболяването.
Изследването, публикувано в списание Neurology показва, че 14 % от пациентите с множествена склероза използват канабис за овладяване на симптомите.

 

Един от всеки шест.