Мускулните дистрофии са група мускулни заболявания, които се характеризират с прогресивна слабост на мускулно-скелетната система, дефекти в мускулните протеини и възпрепятствано движение. Наблюдава се смърт на мускулните клетки и тъкани.Muscle distrophy

МД е генетично заболяване. Симптомите може да започнат да се проявяват както в ранно детство, така и във вече зряла възраст. Мускулната Дистрофия на Дюшен е един от най-често срещаните типове на заболяването.МДД се проявява обикновено още в ранна детска възраст, и засяга основно момчета.Това заболяване няма лечение. В допълнение към упражненията, физиотерапията, и грижите за дихателната система, оказва се, че канабисът е потенциален помощник със симптомите и усложненията на това заболяване.

Как канабисът помага на МД?

 

Специфични научни изследвания за канабисът и ефектите му при МД все още не са публикувани, освен, че е доказан ефектът му при обичайните симптоми на МД като болка и скованост. Има доказателства, които предполагат че той би бил полезен при подобни или свързани състояния, като амиотрофична латерална склероза – която, например, има подобни характеристики, като загуба на мускулна маса и затруднено движение. Проучване от 2010, на  The American Journal of Hospice & Palliative Care описва как канабисът може да допринесе в лечението на АЛС чрез следните му свойства. Поне няколко от тези ефекти могат да допринесат и за лечението на МД:

  • Потиска се трансмисията на глутамат.
  • Анти-оксидантно действие
  • Противовъзпалително действие
  • Модулация на микроглиалната клетъчна активност
  • Предотвратява апоптозата (програмираната клетъчна смърт) в здравите клетки
  • Невропротективен и невротрофичен (спомага за растежа на невроните) ефект
  • Спомага функционирането на митохондриите

Официалните проучвания са установили, че канабиноидите са ефективни при борбата с болката, един от най-опустошителните за човека симптоми на МД.

Проучване от 2013 показва, че дори вапоризацията на ниски дози ТХК е ефективна за намаляването на невропатичните болки. Друго, по-ранно проучване, заключва, че пушенето на канабис няколко пъти дневно намалява драстично болката, и подобрява съня.

 

Докторите и сестрите виждат това не само при един пациент, канабисът е по-ефективен, по-малко токсичен, и по-евтин от лекарствата, които конвенционалната медицина предлага за такива симптоми, а и за симптоми на други тежки заболявания като МС (множествена склероза), болест на Крон, мигренни главоболия, гадене и повръщане, конвулсивни заболявания, хронична болка и много други“д-р Лестър Грийнспун,  почетен професор в Харвардското медицинско училище

 

Единственото проучване, изследващо директно действието на канабиноидите при МД е тази публикация в Forensic Science. То предполага, че ТХК и КБД (два от основните канабиноиди в растението) може да повлияят положително при симптоми на болестта.

За съжаление, проучването е старо, и пълния текст не е наличен, което превръща пълните заключения на изследователите в една неразбулена мистерия.

Встрани от тези му качества, не може да се каже, че канабисовите екстракти самостоятелно могат да елиминират всеки симптом на МД. Всички форми на МД са генетично унаследявани или пък са резултат от спонтанни мутации на човешките гени. Например, в МД тип Дюшен, мутации не позволяват на тялото да произвежда дистрофин – протеин, който помага за стабилизирането на мускулите. Наследените генетични ефекти са изключително трудни за лечение, но канабиноидите са показали обнадеждаващи качества в нормализирането на генните експресии , което отново показва, че те може да са способни да помагат в овладяването на такъв тип генни мутации.

 

Мнения на пациенти с МД за лечението с канабис

 

Научните изследвания със сигурност показват възможните терапевтични приложения на канабиноидите при МД, но това, което наистина има значение, е какво казват пациентите.

Из интернет могат да се намерят множество мнения на пациенти, които са бенефициенти на различни типове канабиноидни терапии.

Статия от вестник в Ню Джърси описва преживяванията на младия Майкъл Оливери. Той страда от хронични болки, свързани с диагнозата му – мускулна дистрофия, които болки са били неуспешно третирани с всички налични лекарства. Като последен шанс, Майкъл пробва терапия с медицински канабис. Той споделя, че канабисът „чудодейно е подобрил“ качеството му на живот, дотолкова,че той е решил да се премести от семейството и приятелите си в Ню Джърси и да заживее в Калифорния, само за да има достъп до лекарството си.

Дан Поуп е жител на щата Колорадо, диагностициран с МД. В статия на US News, той споделя, че канабисът му помага значимо в контролирането на мускулните спазми. Освен това прави болката много по-поносима. Друг пациент – Патрик МакКлелън също споделя че инхалацията на канабис е довела до значително редуциране на мускулните спазми и болката.

Това са само една малка част, от пациентите, които са се осмелили да споделят, че канабисът е нещото, което им помага.

 

Бъдещето на канабиса в лечението на мускулна дистрофия

 

Научните доказателства, както и човешките истории ясно демонстрират, че канабисът би имал положителни ефекти при лечението на МД при някои пациенти.

Разбира се, това не е гаранция, че би повлиял положително на 100% от пациентите, но все пак е една много добра алтернатива на традиционното, също не винаги ефективно лечение.

Светът отчаяно се нуждае от още изследвания на приложенията на висококачествените канабисови екстракти във лечението на МД, и такива изследвания със сигурност биха разкрили още много положителни ефекти.

 

Източник :  Medical Jane