Легализацията ще спести на полицията и на съдилищата 690 милиона израелски шекела годишно и ще докара на държавата приходи от 950 милиона като данъци

 

Снимка: Reuters

Легализацията на канабиса би могла да се окаже златна мина за държавната хазна на Израел, носейки повече от 1.6 милиарда шекела годишно като данъчни постъпления и бюджетни икономии в изпълнителната и съдебна системи. Това ще спести на полицията и на съдилищата 690 милиона шекела годишно и ще докара на държавата 950 милиона като данъци. Тази информация е предоставена от проучване на Йерусалимския институт по пазарни изследвания.

 

Според това проучване, всяка година се регистрират повече от 18.000 криминални престъпления, като 5.2% от тях се отнасят за марихуана, а над 70% от тях са в категорията „лична употреба“. Освен това, 5.4% са лишените от свобода по дела, свързани с канабиса.

 

Икономическите данни се основават отчасти на оценки, които сочат, че ако марихуаната бъде легализирана, употребата ѝ ще нарасне от 24.7 тона до 30.7 тона годишно, а цената ѝ ще падне от 100 шекела на 59 шекела за грам. Това служи на икономистите, за да достигнат до извода, че продажбите ще донесат 1.81 милиарда шекела годишно.

 

Социолозите анкетират 500 израелци през юли 2013 г.

 

Първоначално само 26% подкрепят легализацията на конопа, а 64% се противопоставят. Когато противниците научават повече за проблема, повече от 50% казват, че ще подкрепят легализацията. Докладът, който засяга само марихуаната, разкрива всъщност, че 14.5% от възрастните израелци са опитвали канабис, а около 270 000 израелци са използвали растението през изминалата година. Нивото на подкрепа за узаконяване е свързано с политическите пристрастия – 75% от избирателите на Мерец са поддръжници на идеята, докато само 15% от избирателите на Ликуд и 10% от избирателите на Юнайтед Тора Юдаизъм подкрепят легализацията.

 

Светските израелци са много по-склонни на подкрепа от ортодоксалните такива – 38% срещу 4% от харедим и 18% от национал-религиозните евреи. Мъжете са по-склонни от жените (34% на 25%) да приемат легализацията.

 

Голяма част от израелците (75%) изразяват доверие на медицинската употреба на канабиса.

 

Противниците на узаконяването вярват, че ще се увеличи употребата на марихуана сред младежта, престъпността ще се повиши и Израел ще се превърне в нарко-туристическа дестинация.

 

Източник: The Jerusalem Post