Люк Фланаган на заседание в Ирландския парламент

 

Още една Европейска държава дава път на алтернативната медицина

 
Предложеният законопроект от Люк Фланаган ще позволи регулирано домашно отглеждане на канабис за лична употреба

 

Ирландия е готова за легализирането на медицинския канабис„, твърди независимият ирландски депутат Люк Фланаган, който днес публикува своя законопроект относно растението.

 

Г-н Фланаган стига до заключението, че легализирането на канабиса може да генерира до € 300 милиона чрез данъчни приходи и освобождаване на ресурси. Въпреки това, той подчертава, че оценката е приблизителна и не е възможно да се определи с точност какви икономии могат да бъдат направени.

 

„Ако канабисът бъде легализиран, можем да направим един списък за пазаруване от размера на спестяванията, които узаконяването ще донесе на страната“, казва депутатът.

 

Според г-н Фланаган тези спестявания могат да доведат до възвращаемост на последните бюджетни съкращения, които бяха предприети наскоро: безвъзмездните помощи при смърт, социалните помощи за младежи и премахването на отстъпките за телефонни услуги.

 

Законопроектът, който беше обсъден в Камарата на 5 и 6 ноември, съдържа:

  • Регулиране на канабиса за рекреационни и медицински цели;
  • Позволение за отглеждане до максимум шест растения;
  • Позволение за лично притежание на една унция канабис;
  • Позволение за създаване на „Канабис – социални клубове“, в които 50 члена да имат правото да отглеждат до 300 растения, при условие, че няма да бъдат използвани за търговия и печалба;
  • Създаване на „Комисия по регулацията на канабиса“, която да контролира отглеждането, продажбата, етикетирането, рекламата и пазара на канабис;
  • Разглеждане на данъчните приходи от фонд „Канабис“ за оказване помощ при наркозависимости и образователни програми по наркотиците, насочени към непълнолетните;
  • Изискване към Министъра на правосъдието и Министъра на земеделието да проведат проучване относно приложимостта, безопасното регламентиране и контрол на употребата на канабис.

„Този законопроект ще защити младежта от безскрупулните дилъри или поне, според мен, ще направи много по-труден достъпа до растението за тях. Малолетните, които употребяват канабис, ще се подлагат на същите санкции под формата на лечение, на каквито се подлагат сега тези, които употребяват алкохол,“ казва г-н Фланаган.

 

Депутатът също коментира и създаването на нова група – „Нормална Ирландия“, която има за цел да: „образова проактивно ирландското общество по отношение на социалните, икономическите и здравните ползи от легализирането на канабиса“, която група да лобира за промяна в закона.

 

В състава на новата група ще участват: Стюърт Кларк, помощник-редактор на „HotPress“;  д-р Гарет Макгавърн, общопрактикуващ лекар, специализиран в злоупотребата с алкохол и забранени вещества; д-р Кетъл Осулюбян, общопрактикуващ лекар, занимаващ се със зависимости.