Фатални последствия от мастурбацията според безименна книга издадена в Париж през 1844 г

Фатални последствия от мастурбацията според безименна книга, издадена в Париж, през 1844 г.

Първи доказан смъртен случай, предизвикан от марихуана.

 

Човекът доказал, че марихуаната убива, е бразилец, а инцидентът е станал в Сао Пауло. Смъртоносната доза е била около 500 килограма.
Всъщност той нито я е изпушил, нито изял, а тя просто го е смачкала с теглото си, след като се е ударил в дърво с колата, в която е превозвал тревата. А се е ударил в дървото, защото се е опитвал да избяга от преследващите го полицаи.

 

Привидно повърхностният инцидент може да послужи като пример за погрешно отношение причина–следствие: кой е виновен за смъртта на човека?
Марихуаната, дървото, изправило се на пътя, полицаите или законът, който заставя полицаите да се втурнат да преследват бразилеца?

 

Бегъл поглед върху наличните в мрежата родни дебати относно билката показва много тъжни факти. Всички опоненти в и без това сложното противостояние на просвещението срещу невежеството използват като главен и очевидно, според тях, значим аргумент, че марихуаната е вратата към тъй наричаните от тях „твърди дроги”, „тежки наркотици”. Даже ако оставим настрана абсолютната неяснота в съзнанието на тези хора относно дефинициите на думите дрога и наркотик, пак стигаме до крайно лишената от проучване и осъзнаване логическа връзка марихуана-хероин (просто защото липсата на познания относно психоактивните вещества ограничава стотиците различни субстанции до най-споменаваните по телевизиите: марихуана, хероин, кокаин и в последно време до модерните у нас амфетамини).

 

Конкретен пример на подобна позиция изказа Иван от предаването „Сблъсък – за или против легализирането на марихуаната” от 23 март 2013 г. Иван разказа как е бил на посещение в наркокомуна. От 30 човека, зависими от хероин, 28 са му казали, че са започнали с трева. Липсата на познания в областта изгражда в главите на такива хора логическа връзка: „Започва се с марихуана и се преминава към хероин в 93,3(3)% от случаите”.

 

Има, разбира се, и друг начин – може нещата да се изследват в дълбочина. Например да се разбере как са се снабдявали децата с марихуана? Оказва се, че са се снабдявали от кварталния дилър. А кварталният дилър има да изпълнява план пред фирмата, а план с трева не се покрива – просто защото тревата е халюциноген и при нея не може да се говори за физическа зависимост. Физическа, и то много силна зависимост, се наблюдава при хероина и дилърът рано или късно предлага на по-любопитните да опитат „още нещо интересно”.

 

Още по-интересно е да се изследва представата на невежите хора относно ефектите и страховете, свързани с психоактивните вещества. Като правило, те се опитват да представят човек, употребил хероин, но тъй като в грамадното си болшинство никога не са виждали с очите си ефектите на хероина, те постепенно се изместват и започват да описват чисто алкохолно опиянение. Нещо повече – ако ги оставите да дообяснят симптомите, те се объркват и преминават вече към съвсем средновековно мракобесие, описващо ужасите, които сполитат дръзналите да онанират. С тази разлика, че не твърдят за  окосмяване на дланите.

 

Но фактите са си факти – това е едва ли не първият документиран случай на причинена смърт от марихуана, и то с указано количество – 500 кг.

 

Източник: ultimahora.com