Най-убедителните аргументи, които доказват лечебните свойства на марихуаната са хората, които са успели да се излекуват, благодарение на растението

 

 

Майк Кътлър - рак и канабис

Историята на 63-годишния Майк Кътлър, който твърди, че се е излекувал от рак на черния дроб с домашно приготвено масло от канабис, е поредното доказателство за медицинския потенциал на билката.

 

 

Мъжът е диагностициран с болестта през 2009 г., след като припада по време на работа. Малко по-късно му е направена трансплантация, а опасността е временно премахната. През 2012 г. обаче изследвания показват, че Майк Кътлър има ракови клетки в черния си дроб. Борейки се да оцелее, той започва да търси лек в Интернет и достига до видео в YouTube, от което научава за маслото от канабис.

 

„Всичко, с което разполагах в тези мрачни дни бе моят лаптоп и тогава започнах да търся нещо друго, което да ми помогне – не можех да приема, че ще умра“, споделя в интервю той.

 

След като си купува лекарството от дилър, Майк започва да си приготвя собствени таблетки от маслото, като приема по една капсула на ден.

 

Само три дни след приема на медицинска марихуана, той започва да твърди, че мъчителната болка е изчезнала. Изненадан от резултата, започва да отглежда собствено растение канабис, за да може да си набавя лекарството.

 

Няколко месеца по-късно дядото на девет внучета се подлага на биопсия в Кралската болница в Лондон. За негово огромно щастие, лекарите му съобщават, че раковите клетки са изчезнали напълно, а говорителка на болницата потвърждава, че мъжът не е бил подлаган на противораково лечение след трансплантацията му през 2009 година.

 

„Когато разбрах, че съм излекуван бях напълно шокиран. Аз съм нормален семеен мъж, не наркоман. Имах сериозно заболяване и това ми помогна.“

 

Г-н Кътлър беше един от лекторите по време на събитие за медицинската употреба на канабис от миналата седмица – заедно с професор Дейвид Нът и Керълайн Лукас в Читалището Брайтън.

 

В момента той води кампания за промени в закона, които позволяват маслото от канабис и други форми на канабиса да бъдат законно използвани в медицината за лечение на други хора.

 

Изследвания, публикувани миналата седмица от учени от Университета в Източна Англия, установяват, че основната психоактивна съставка на канабиса – тетрахидроканабинолът или THC – доказано спомага борбата с разпространението на раковите клетки.

 

Д-р Кат Арни, мениджър на „Научния център за изследвания на рака във Великобритания“, заяви: „Тези експерименти бяха извършени, върху мишки и резултатите ни помагат да разберем как канабиноидите влияят върху раковите клетки на молекулно ниво.“

 

Това би могло да доведе до по-ефективно лечение на рака в бъдеще, но все още няма добри данни от клинични проучвания, които да покажат, че канабиноидите могат безопасно и ефективно да помогнат на пациенти.“

 

Канабиноидите помагат да се контролира мозъкът и нервната дейност, енергийният метаболизъм, сърдечната функция, имунната система и дори възпроизвеждането.

 

В резултат на това редица благотворителни организации са засили своите изследвания свързани с употребата на канабис като лекарствено средство.

 

МАСЛОТО ОТ КАНАБИС: ЕКСПЕРТЕН ПРЕГЛЕД

 

Д-р Кат Арни, мениджър на Научния център за изследвания на рака във Великобритания, заяви пред MailOnline: „Знаем, че канабиноидите – активните съставки в канабиса – имат различни ефекти върху раковите клетки, отгледани в лабораторни условия и животински тумори.

 

„Но в момента няма добри доказателства от клинични проучвания, за да се докаже, че могат да се използват безопасно и ефективно за лечение на пациенти, болни от рак.

 

„Въпреки това, ние сме наясно, че някои пациенти избират да се лекуват с екстракти от канабис.

 

„Тези истории могат да помогнат на изследователите да разберат дали тези лечения помагат или не, въпреки че това е незначително доказателство в сравнение с правилно осъществените клинични проучвания.

 

„Cancer Research UK подкрепя клиничните проучвания за лечението на рак с екстракт от канабис и синтетичен канабиноид с цел събирането на солидни данни за това как най-добре тези лекарства могат да бъдат използвани в полза на раковоболните.“