АвстралияБлизо две трети от жителите на Австралия подкрепят легализирането на канабиса за медицински цели, показва ново проучване на общественото мнение, което съвпада с подновените усилия за облекчаване на законовите ограничения.

 

Резултатите от анкетата са публикувани в „The Age“ – aвстралийски ежедневник, излизащ от 1854 г. и е проведена сред повече от 3 400 австралийци. Резултатите показват, че мнозинството участници подкрепят медицинската марихуана, като най-много от привържениците на легализацията са хората между 51 и 65 години.

 

Премиерът на Нов Южен Уелс, Майк Беърд, даде да се разбере, че подкрепя медицинската марихуана, въпреки опасенията си относно снабдяването с нея и нейната регулация.

 

Каси Батън, бременна жена от Мернда, щата Виктория, е била разпитана от полицията след като признала, че е използвала масло от канабис за лечение на тригодишното си дете инвалид, което боледува от епилепсия и получава тежки припадъци.

 

Малко по-късно щатската полиция публикува изявление, че разследването срещу г-жа Батън и мъжа, с когото живее на съпружески начала – Рет Уолъс – е „една изключително неприятна ситуация“ и че органите на реда осъзнават тежките обстоятелства, в които е поставена двойката.

 

„Полицията в щата Виктория напълно признава необходимостта от провеждане на дебат относно употребата на канабис по здравословни причини. Този въпрос обаче следва да се реши от щатските парламенти с оглед на това какво е най-добро за хората, които представляват.“

 

Австралийската медицинска асоциация в щата Виктория призовава за провеждане на клинични изпитвания, свързани с употребата на марихуана за медицински цели, чрез които да се установи какъв е нейният потенциал в тази област и да се определят насоките за евентуалното ѝ бъдещо терапевтично приложение.

 

Според допитването близо 80 на сто от гласувалите от партията на Зелените подкрепят медицинския канабис, спрямо 69,9 на сто от поддръжниците на лейбъристите и 56,6 на сто от симпатизантите на коалицията.

 

Депутатът Шермън Стоун (Sharman Stone) от федералната либерална партия, членът на лейбъристката партия Мелиса Парк (Melissa Park) и Ричард Ди Натале (Richard di Natale) от партията на Зелените са отправили официално писмо до австралийския министър-председател д-р Наптин, в което изразяват загриженост относно отношението спрямо г-жа Батън и г-н Уолъс.

 

Председателят на асоциацията Тони Бартън (Tony Bartone) заяви, че се появяват все повече доказателства в полза на това, че с канабис ефективно могат да се третират редица симптоми.

 

Според него по всичко личи, че той може да се прилага в медицината за контрол на мускулни спазми, някои видове хронични болки и гадене, както и за стимулиране на апетита при пациенти със загуба на тегло вследствие на рак или ХИВ.

 

„Ако се прецени, че е безопасен и ефективен медицинският канабис, следва да стане достъпен за пациенти, на които наличните лекарствени средства не помагат“, сподели той.

 

Източник: TheAge /Victoria