2964cd8751427f56b2f06582b92bec36_XL

Ребека Браун (на 48 г.) и 11-годишният й син Купър, който има карта за медицинска марихуана, за да се справя с пристъпите, предизвиквани от заболяването му – синдром на Турет

Щатът Мичиган е издал карти за медицинска марихуана на 44 деца, сред които 3 на възраст под 10 години.

 

Те са малка част от 131 483 души, които са получили карти за медицинска марихуана след одобрената от избирателите програма през 2009 година, се казва в щатския уебсайт.

 

Програмата се управлява от Бюрото на здравните професии в отдела по лицензиране и регулация на Мичиган. От 44-те непълнолетни с карти 21 са 17-годишни, 11 са на 16 години, а 5 са на 15 години. Карти са получили и едно дете на 7 и две на 9 години, съобщава Detroit Free Press. Две други деца са на 14 години, има и по едно дете на 11 и 13 години.

 

На федерално ниво марихуаната остава нелегална. Повечето от 17-те щата (вече са 20 – бел. прев.), които разрешават медицинска марихуана не ограничават употребата и само за възрастни, казва Меган Фокс от базирания във Вашингтон Marijuana Policy Project. Тя каза, че само Делауеър и Кънектикът имат регулация, ограничена само за възрастни пациенти. Американската академия по педиатрия няма становище за медицинската марихуана, но в момента се работи по изработването му.

 

14-годишният Купър Браун има синдром на Дравет – тежка форма на епилепсия. Майка му, Ребека Браун, казва че се е обърнала към медицинската марихуана, след като е опитала всяко възможно предписвано лекарство за контрол на гърчовете на сина ѝ. „Това не е нещо, което приехме просто така. Първо четох и научих много. Опитах всичко. Не пуша трева и никога не би ми хрумнало да го правя. Но, когато детето ти страда и си в отчаяние, се сещаш за неща, които иначе не би направил. За мен това е въпрос не на наркотици, а на състрадание.” – каза майката, която живее в окръг Оклънд, северно от Детройт.

 

Щатът не разкрива списъка от заболявания, за които децата получават разрешение да ползват марихуана. Не е известно също така как децата приемат лекарството, за което има много възможности: с храната, например в печива; като течен екстракт, наречен тинктура; с изпарител или чрез пушене.

 

Източник: Monroe News