Медицинска марихуана

 

Екстрактът от марихуана, приет перорално, значително намалява мускулната скованост, болката и спазмите при пациенти с множествена склероза (МС). Това са данните от клинични проучвания през 2012, публикувани в Журнала по неврология, неврохирургия и психиатрия.
 
Учени от университета в Плимът във Великобритания сравнили медицинската употреба на канабиноиди с тази на плацебо при 279 пациенти с МС за период от 12 седмици, съобщава Националната организация за реформа на законите против марихуаната (NORML). Екстрактите от канабис, използвани в проучването, съдържат стандартизирани количества тетрахидроканабинол (ТНС) и не-психоактивен канабидиол (CBD), два от основните медицински канабиноиди в растението.
 
Перорално прилагани,  екстрактите марихуана дават по-добри резултати от плацебото при лечението на мускулна скованост и болка при МС, съобщиха изследователи.

 

„Лечението със стандартизиран перорален екстракт от сатива от канабис облекчава мускулната скованост,“ заключават авторите. „Процентът на пациентите, изпитали облекчение, е почти два пъти по-голям в сравнение с тези, приемали плацебо”.

 

„Ефективно облекчение на болката се постига и благодарение на екстракти от канабис, особено при пациенти с висок изходен резултат“, съобщиха изследователите. „Нашите резултати показват, че стандартизираните екстракти от канабис могат да бъдат клинично полезни при лечението на много сложен феномен от спазми в МС.

 

Резултатите от изследването осигуряват резервни копия на данните от клинични проучвания от Университета Калифорния в Сан Диего, публикувани в Журнала на Канадската медицинска асоциация, която през май съобщи, че вдишването на канабис значително намалява спазмите и болката при пациенти с терапевтично-резистентна множествена склероза.
 
Няколко клинични проучвания, доверили се на ефективността на оралните екстракти от канабис върху пациенти с МС, са посочили, че канабиноидите могат да облекчат не само симптомите на заболяването, но също могат и да забавят развитието на заболяването.
 
Sativex, орален спрей от GW Pharmaceutical, който съдържа THC канабиноиди и КБР в съотношение едно към едно, вече е рецептурно легален за пациенти с МС в повече от дузина страни, включително Канада, Великобритания, Нова Зеландия, Германия и Испания.
 
Въпреки това, по очевидно политически (а не медицински) причини, Общността на болните от МС в Съединените щати не е ентусиазирана относно използването на марихуана за лечение на МС. Тя прави подвеждащи изявления като „Извършените до този момент проучвания не са предоставили убедителни доказателства, че марихуаната или нейните производни осигуряват обосновано облекчение на симптомите на МС. “

 

Източник: NORML

 

Цялото изследване в библиотеката PubMed