Канабиноидните рецептори са сложна система от протеини, вплетени в тъканите на човешкото тяло.

 

Майка кърми бебе

„Майка кърми бебе“, Мери Касат, 1908

Те се свързват със субстанции като тетрахидроканабинол (ТНС), един от основните активни компоненти на марихуаната. Няколко големи научни изследвания констатират, че много от канабиноидите, открити в марихуаната са естествен компонент на майчиното мляко. Те са изключително важни за правилното развитие на човека.

 

Канабиноидните рецептори са „втъкани“ в клетъчните мембрани. Когато се активират от канабиноидите, те защитават клетките от вируси, вредни бактерии, рак и други увреждания. Човешката кърма е изобилен източник на ендоканабиноиди – специфичен вид невромодулатори, стимулиращи сукателния рефлекс.

 

Без канабиноидите в майчиното мляко, новородените деца нямаше да имат „желание” да се хранят, което би довело до тежко недохранване и дори смърт. Процесът е подобен на този при възрастните, които пушат марихуана, в резултат на което апетитът им се повишава. Новородените деца естествено получават дози канабиноиди с майчиното мляко, които възбуждат глада и насърчават растежа и развитието.

 

„Ендоканабиноиди са открити в майчиното мляко и активирането на CB1 рецепторите (канабиноиден рецептор тип 1) изглежда е от решаващо значение за сукането (…) очевидно активира орално-двигателната система“, се казва в резюме на изследване от 2004 г.. върху ендоканабиноидната рецепторна система, публикувано в European Journal of Pharmacology. (1)

 

“Медицинските приложения на тези открития са широкообхватни и предполагат обещаващо бъдеще за канабиноидите в педиатрията за състояния като екзогенно нарушение на растежа (non-organic failure-to-thrive) и циститна фиброза.”

 

Изследванията на канабиноидите в кърмата ще помогнат да се свалят митовете за марихуаната.

 

Има два вида канабиноидните рецептори в човешкото тяло: СВ 1 – широко представен в централната нервна система и СВ2 – представен в имунната система, органите и жлезите. Всеки един от тези рецептори се активира от канабиноиди, независимо дали са от кърмата при деца или от марихуана при възрастни.

 

В човешкото тяло има канабиноидна система, която играе важна роля в защитата на клетките срещу болести, повишава имунитета, защитава мозъка и нервната система, облекчава болката и възпалението. И тъй като науката най-накрая напредна в изучаването на тази невероятна канабиноидна система, социалната стигма, свързана с употребата на марихуана е в процес на елиминиране.

 

The endocannabinoid-CB1 receptor system in pre- and postnatal lifeEster Fride EuropeanJournal of Pharmacology Volume 500, Issues 1–3, 1 October 2004, Pages 289–297

 

Източник: http://thearrowsoftruth.com/