Органичните химически съединения, извлечени от марихуаната, са способни да унищожават раковите клетки

 

Ученият-онколог от Лондонския университет, доктор Уай Лю, установил, че извлечени органични химически съединения могат да унищожават тумoрни клетки. Те съсипват живота на хората, страдащи от левкемия – една от най-жестоките форми на рака. Всяка година от левкемия умират до 300 хиляди човека по света от всички раси и възрасти.

 

Доктор Лю пише, че активните вещества на конопа – канабиноидите – имат комплексно действие. Влизайки в контакт с раковите клетки, канабиноидите нарушават протичането на редица биохимични процеси, отговарящи за оцеляването на тези злокачествени структури. Затова веществата, получени от марихуаната, изглеждат много по-подходящи, отколкото другите лекарства, всяко от които има само една определена функция. Възможно е в бъдеще природните канабиноиди да могат да се съчетават със стандартните средства за химиотерапия.

 

Изследването на Вай Лю е било финансирано от компанията „GW Pharmaceuticals”, която не за първа година се интересува от конопената тема в медицината и пуска лекарство от даденото растение за терапия на спастичността при пациенти с множествена склероза. Този път в лабораторни условия са били изучени шест различни изчистени канабиноида, нямащи наркотично въздействие. Заедно, без да си пречат, или поединично, тези субстанции атакуват и отключват механизми, отговарящи за размножаването на клетките и, съответно, за растежа на злокачествените образувания.

 

В „традиционното” конопено масло се съдържат от 80 до 100 различни канабиноида.

 

Кръвни телцаНякои от тях притежават противораков ефект, докато други са способни да нанесат вреда на здрави клетки. Затова е важно да се селектират перспективните, от гледна точка на фармакологията, вещества, което лондонският екип и е постигнал.

 

Във „великолепната шесторка” са влезли такива субстанции като:

  • канабидиол (CBD);
  • канабидиолова киселина (CBDA);
  • канабигерол (CBG);
  • канабигеролова киселина (CBGA);
  • канабигеварин (CBGV);
  • канабигеваринова киселина (CBGVA).

Нито едно от тези вещества не представлява интерес за потребителите на наркотици, затова пък интригува представителите на онкологията. Експертите успяха да се справят с левкемията, но засега не е ясно какъв ще е потенциалът на конопените субстанции в борбата с другите видове ракови заболявания, които са над 200 и всяко от тях има собствен генетичен механизъм на развитие.

 

Още през 2012 г. учените от Калифорния установили, че канабидиолът (СВD), нетоксичен и ненаркотичен компонент на марихуаната, може да забави метастазите на няколко агресивни типове рак.

 

Източник: Kakmed.com