Изминалата година отбеляза съществен напредък по отношение на канабиса.

Въпреки че през 2015  г. победите във връзка с легализирането му може би не бяха толкова много както през 2014 г., канабисът отново често се оказваше в светлината на прожекторите. Това доказват и спечелените значими победи на много места по света –  САЩ продължава да променя закони, щат по щат, като дори в най-заклетите противници вече има насадено зрънцето на промяната.
Канада, Белгия, Ямайка, Колумбия, Гърция, Пуерто Рико, и дори съседна Македония са част от страните, поели по пътя към промяна!
Следва обобщение на някои от най-големите постижения на движението за легализиране на канабиса през 2015  г.

И макар при нас управляващите да вървят в обратната посока, нека отпразнуваме една успешна за канабиса година!

 

Януари

 

За голяма изненада на жителите на щатската столица Вашингтон, притежаването на канабис и употребата му за рекреационни цели бяха легализирани по време на изборите миналия ноември. Разбира се, когато промените трябваше да бъдат отразени в законите, Конгресът – и в частност един  сенатор от Мерилендсе опита усилено да предотврати влизането в сила на легализацията. Законодателите блокираха цялото финансиране на столицата за въвеждане на промяната, за да може продажбата на канабис да остане незаконна. Въпреки всичко Вашингтон победи. Независимо че все още няма магазини за продажба на дребно, притежанието е законно и поддръжниците на легализацията често предоставят семена от канабис безплатно, тъй като пълнолетните лица имат право да отглеждат ограничени количества от растението.

 

Февруари

 

Изключителен символ на почит към Боб Марли, когато в деня, когато щеше да навърши 70 години, Конгресът на Ямайка прие закон за ефективно легализиране на канабиса за медицински и религиозни цели. Оттогава Ямайка започна да лицензира официални производители, както и да приема заявления от потребители, които отговарят на условията за участие в програмата. Законът в Ямайка е първият в света, който легализира канабиса за религиозни цели, тъй като религиозното учение растафари използва „ганджа“ за духовни и медитативни цели. Въпреки че се случва десетилетия по-късно, сигурно някъде там Марли се усмихва на взетото решение.

Освен това, през февруари се случи и още нещо значимо – Аляска стана поредният щат, разрешил както медицинска така и рекреационна употреба на билката. Всички жители на щата получиха право да притежават в себе си до унция (28г) канабис, и да отглеждат в домашни условия до 6 растения. Поздравления, снежна Аляска!

 

Март

 

С началото на пролетта трима храбри сенатори на САЩ внесоха законопроект, който коренно променя отношението към канабиса в страната. Известният с абревиатурата Закон CARERS си осигури двупартийно застъпничество, след като беше подкрепен съвместно от сенатор Кирстен Гилибранд (Kirsten Gillibrand) – демократ от Ню Йорк, сенатор Кори Букър (Corey Booker) – демократ от Ню Джърси, и кандидата за президент сенатор Ранд Пол (Rand Paul) – републиканец от Кентъки. Законопроектът предвижда официална защита за пациенти, лекари и предприятия в щатите, където канабисът е легализиран. След внасянето му предлаганият закон спечели допълнителни поддръжници и от двете крила. Към момента обаче е задържан в Сената, поради очевидно възпрепятстване от страна на Чък Грасли (Chuck Grassley) – републиканец от Айова.  Да видим какво ще се случи следващата година.

 

Април

 

Законотворците в Джорджия – щата, известен с пословичния си консерватизъм  по отношение на канабиса, се конфронтираха по темата за предоставяне на достъп на пациенти до масло от канабис. Неочаквано от конгресмените се появи законодателният герой Алън Пийк (Allen Peake) – републиканец от окръг Мейкън, чиито множество усилия срещнаха съпротива, но това не го отказа. Той в крайна сметка осигури внасянето на т.нар. Закон „Надежда за Хийли“, който легализира притежанието и употребата на масло от канабис за пациенти, които отговарят на девет условия. За съжаление обаче все още няма система, по която пациентите да се сдобиват с лекарството, освен да си го доставят от друг щат, където се продава законно. Затова представителят Пийк работи по въпроса за осигуряване на местно производство на канабисово масло в щата  Джорджия. Успех в битката, сър!

 

Май

 

Пуерто Рико. След продължителен и труден дебат по темата губернаторът Алехандро Гарсия Падиля (Alejandro Garcia Padilla) издаде заповед, с която се разрешава употребата на канабис за медицински цели. Заповедта дава правомощия на пуерториканското министерство на здравеопазването, ръководено от Ана Руис (Ana Ruis), да разрешава употребата за медицински цели на някои или всички компоненти от растението канабис.

Междувременно, в съседна Гърция се проведе първият гръцки фестивал на канабиса. Активистите, организирали фестивала, се борят за легализацията на употребата на канабис в южната ни съседка. Организаторите наричат своето събитие „Атински Протестивал за Канабиса“ и целят легализиране на канабисовото растение, и декриминализация за потребителите му. Според тях това би донесло 40 000 нови работни места, 2,5 млрд. годишно в държавната хазна, че и дори спасение от кризата.
Напред, съседи!

 

Юни

 

Още един консервативен щат предприема стъпки към легализиране на канабиса, което определено трябва да се отпразнува. Въпреки че законите все още са доста строги, канабисът вече не е непозната територия за Тексас. Само тази година законодателите в щата разгледаха шест законопроекта за марихуаната. Този, който избраха да одобрят, дава ограничен достъп до масло на базата на канабидиол (CBD) на пациенти с тежка форма на епилепсия. Да, за разлика от повечето големи неща в Тексас това е малък напредък, но все пак е напредък. Хайде, Тексас, кога ще ни покажеш какво можеш?
А в близка Европа, Белгия узакони първото за страната лекарство с канабис.
Спреят с тетрахидроканабинол ще бъде достъпен за пациенти, страдащи от множествена склероза, и ще бъде достъпен след лекарско предписание.

 

Юли

 

В щата Вашингтон силно коментираният законопроект на Сената № 5052, известен още като Закон за защита на употребяващите канабис пациенти заслужено предизвика протести от тяхна страна: само месеци след подписването на закона над 60 диспансера бяха принудени да затворят врати, а пациентите на възраст под 21 години бяха лишени от достъп. Все пак от тази промяна произлязоха някои съществени ползи – вече са въведени наредби за безопасност, които установяват стандарти за изпитване и контрол на качеството, хранителните продукти ще бъдат по-стриктно регулирани и това ще улесни правилното им дозиране и най-важното – Щатският съвет на Вашингтон за контрол на канабиса и алкохола наскоро оповести издаването на над 200 нови лиценза за продажба на дребно, които ще бъдат връчени на диспансерите.

 

Август

 

С разпускането на Конгреса за лятна ваканция, от Мисури дойдоха радостни новини. Осъден на доживотен затвор нарушител за притежание на малко количество канабис получи достатъчно подкрепа от общността и щата и беше освободен след 20 години зад решетките. Синът на Джеф Мизански (Jeff Mizanskey) организира петиция, с която набра близо 400 000 подписа и с това постави началото на движение. Губернаторът Джей Никсън (Jay Nixon) помилва Мизански и така той напусна затвора в Мисури. Прегърна за пръв път малката си внучка и излезе на ресторант със семейството си, за да вкуси от свободата.

 

Септември

 

През септември у нас за втора поредна година се проведе семинар, посветен на ползите от конопа. Семинарът, организиран от Liberty 420 се проведе в софийския хотел Експо, под надслов „Конопът в медицината“. В него взеха участие доста експерти по въпроса, говорещи на майчиния ни, и не само език.
Макар и законодателството ни да не се интересува много от въпроса, все пак това е голяма крачка към промяна на общественото мнение у нас, и сигурна стъпка към по-разумна политика по въпроса.
А в Щатите пък, главната агенция на американското правителство за изследване на рака – Националният институт по ракови заболявания, която е федерално финансирана и управлявана от правителството институция, публикува на уебсайта си, в раздел „Допълваща и алтернативна медицина“, подточка „Канабис и канабиноиди“, едно доста красноречиво изречение, което гласи: „Канабисът в лабораторни условия убива раковите клетки“.
Този изключителен извод беше един от първите знаци, че може би има някакъв шанс правителството да признае лечебния потенциал на канабиса, вече установен от хиляди пациенти.

 

Октомври

 

Орегон легализира марихуаната за рекреационни цели на общите избори през 2014 г., но щатът избра по-различен път от Вашингтон и Колорадо. Вместо да преминава през дългия процес на писане на разпоредби, издаване на лицензи и чакане на резултати, Орегон пристъпи направо към легализацията и на 1 октомври отвори медицински диспансери за лица над 21 години. Със сигурност ще бъдат отворени и други магазини за продажба на дребно, но междувременно всеки с валиден документ за самоличност може да закупи до една унция (около 30 грама) канабис за лична употреба. Диспансерите трябва да дават приоритет на пациентите с медицински показания спрямо употребяващите за рекреационни цели. Този подход улеснява много любителите на канабиса в Орегон – докато законотворците обсъждат регулаторните процедури, те разполагат с удобен достъп до висококачествени растения местно производство от магазините за медицински канабис.

А властите в Колумбия, страна, която е дългогодишен съюзник на САЩ във войната срещу наркотиците, изненадващо заявиха, че планират да легализират отглеждането и употребата на канабис за медицински и научни цели. Огромна крачка напред за Колумбия!

 

Ноември

 

С разгорещяването на дебатите около щатските президентски избори кандидатите са под напрежение да докажат, че имат нужните качества не само да управляват страната, но и да подобрят нейното положение. Що се отнася до канабиса, най-ясно заявление направи демократът Бърни Сандърс (Bernie Sanders) – непримиримият сенатор от Върмонт, който провъзгласи, че една от най-големите пречки пред държавата е високият брой  затворници, попаднали зад решетките за ненасилствени престъпления, свързани с наркотици. Сандърс отвори темата за легализация на федерално равнище по време на митинг през ноември, след което направи още една стъпка – предложи новаторско законодателство, което може да се сравни със Закона СARERS, канабисът изцяло да бъде изключен от Закона за контролираните вещества – мярка, която по същество ще премахне всички федерални престъпления, свързани с канабиса.

Но стига толкова за Щатите. През ноември съвсем близо до нас се случи нещо изключително значимо – в съседната Македония се проведе отворен дебат по въпроса за употребата на канабис в медицината, който доведе до чудесен резултат! От министерството на здравеопазването са съобщили, че процедурата за легализация вече е започнала и е подготвен проектозакон, който в скоро време ще бъде разгледан на заседание на правителството. Канабисът ще може също така и да се отглежда в Македония от юридически субекти, които изпълняват строгите критерии.

 

Декември

 

Канада приключи годината силна, приветствайки министър-председател с позитивно отношение към канабиса, избран въз основа на платформа за федерална легализация. Още с встъпването си в длъжност Джъстин Трюдо (Justin Trudeau) започна да внася промени. Той пренареди кабинета си, така че да бъде приобщаващ по отношение на половете, приветства сирийските бежанци в страната и нареди на министъра на правосъдието Джоди Уилсън-Рейболд (Jody Wilson-Raybould) да започне да разработва процедура за  легализиране на отглеждането, разпространението и покупката на канабис за рекреационни цели. Чудесни изгледи за Канада през 2016 г.!

 

Е, макар по света нещата да се движат главоломно,в България правителството ни се чуди как да усложни още повече, и без това безумно усложненото положение.
Въпреки това, не губим надежда, и се надяваме 2016 да е една година на положителни промени!
Желаем на всички ни успех през новата година, и нека тя да е годината, в която и България ще предприеме стъпка към разумна регулация!