Колумбия легализира марихуаната

Младеж пуши марихуана от папая на митинг през май 2013 г. в подкрепа на легализацията на марихуаната в Меделин, Колумбия. В интервю за радио „Каракол“ на 12 ноември 2015 г. министърът на правосъдието Йезид Рейес обяви, че Колумбия се готви да узакони отглеждането и продажбата на марихуана за медицински цели.

Правителството на Колумбия планира да легализира отглеждането и продажбата на марихуана за медицински и научни цели, изненадващо заявиха миналия четвъртък властите в страната, която е дългогодишен съюзник на САЩ във войната срещу наркотиците.

 

Промяната се въвежда с постановление, което предстои да бъде ратифицирано от президента Хуан Мануел Сантос. Законът ще регулира всичко, от лицензирането на производителите до евентуалния износ на продукти от марихуана, съобщи министърът на правосъдието Йезид Рейес.

 

С тази нова политика Колумбия се присъединява към множеството държави от Мексико до Чили, които експериментират с различни подходи за легализация или декриминализиране като част от надигащата се вълна на промяна в нагласите спрямо употребата на наркотици и мерките за борба с тях в Латинска Америка. За разлика от голяма част от своите съседи обаче, Колумбия отдавна се отъждествява с подкрепяната от САЩ политика за ликвидиране на производството на наркотици, а рязкото намаляване на насилието в страната през последните 15 години се обяснява преди всичко с прилаганата политика на нетолерантност спрямо наркотиците.

 

Сенатор Хуан Мануел Галан, който миналата година внесе за разглеждане законопроект, чиято насока съвпада с постановлението на правителството, заяви, че по-ясната регулаторна рамка, която то ще осигури, ще помогне на 400 000 колумбийци, страдащи от епилепсия и други заболявания.

 

От две десетилетия насам колумбийците имат право да притежават малки количества за лична употреба от който и да било наркотик, благодарение на поредица решения на Конституционния съд, чиято цел е да гарантират „свободното развитие на личността“.

 

Конгресът и изпълнителната власт обаче не са склонни да подкрепят тези становища, отчасти заради опасенията си да не покажат липса на твърдост в страната, която е най-големият доставчик на кокаин в САЩ.

 

Действително, консервативните критици в Колумбия и чужбина приемат инициативата на Сантос за реформи в политиката относно наркотиците  (включително взетото по-рано тази година решение за прекратяване на 20-годишната практика незаконните насаждения от кока да се пръскат с хербициди) като знак, че решителността на правителството отслабва.

 

В отговор на тези опасения в четвъртък властите хвърлиха значителни  усилия в уверения, че засега не целят по-нататъшно либерализиране на употребата на марихуана за рекреационни цели, както се случи неотдавна в Уругвай – страната начело на реформите в политиката за наркотиците в региона.

 

След 1970 г. Колумбия се сдоби с международна слава като производител на сортове силна марихуана, между които “Santa Martha Gold”. Министърът на здравеопазването Алехандро Гавирия  заяви пред колумбийското радио “Блу”, че предвижда страната да се утвърди като основен глобален участник на бързоразвиващия се пазар на продукти от марихуана.

 

„Телефоните ни не спират да звънят, докато се подготвяме за следващия етап“, споделя Джон Кампо, президент на компанията-майка в САЩ, която притежава „Санабис“ (Sannabis) — фирма, разработваща масла, кремове и други продукти на базата на канабис в резерват за коренното население в южната част на Колумбия, където е въведено местно самоуправление.

 

Със съдействието на журналиста от „Асошиейтед Прес“ Сезар Гарсия (Cesar Garcia)
Източник