Днес Аляска стана поредният щат, който реши да прекрати безсмислената борба срещу канабиса. Официално днес влиза в сила изборът на гласоподавателите в щата,  където с 53% мнозинство жителите се обявиха ЗА легализацията.

 

Всички жители на Аляска вече могат легално да притежават до една унция (около 27г.) канабис, могат да отглеждат в домашни условия до шест растения (с не повече от три във фаза на цъфтеж),  и да съхраняват също така всичко, произведено от техните шест растения.

 

Магазини и диспенсъри, които легално да продават канабис за употреба с рекреационна цел, едва ли ще отворят преди 2016, като периодът е необходим на щатското законодателство, за да установи подходяща законова рамка.
От представителството на щата обясниха, че законодателните органи вече са започнали работа в тази посока.

 

„Законите на щата, позволяващи на пълнолетните граждани да употребяват марихуана с рекреационна цел, вече дори не са такава новина“ каза Мейсън Твърт, директор комуникации на Marijuana Policy Project – организацията, която помага за реформи в политиката на САЩ по въпросите за употреба на марихуана.
„Няма да мине дълго време, преди тези правила да се превърнат в закони на национално ниво, вместо в изключения. Колорадо и Вашингтон вече доказаха, че регулирането на марихуаната работи по-добре от забраната, и скоро Аляска ще се включи в това доказателство“ – добави още той.

 

Marijuana Policy Project вече започнаха публична образователна кампания, която припомня на употребяващите канабис да консумират с отговорност, и достатъчно знания за това какво приемат.

 

Гласоподавателите в Аляска, Орегон и столицата Вашингтон, одобриха чрез подобни референдуми легализирането на марихуаната, като по този начин се присъединиха към Колорадо и  щата Вашингтон, които легализираха още през 2012г., и отвориха магазини през 2014г, където всеки пълнолетен гражданин може да закупи канабис за употреба с рекреационна цел.

 

Марихуаната остава нелегална според федералното законодателство. Щатите, които приеха закони за легализация имат възможност за това, тъй като Министерството на Правосъдието настоятелно призова федералното законодателство, да се въздържа от операции срещу марихуаната, във разрешилите вече употреба щати.

Встрани от конфликта между федералната и законодателната власт в САЩ, легализирането на марихуаната се превръща в най-бързо разрастващата се индустрия, според скорошен доклад  на Arc View Group .
Поне още 10 щата обмислят легализирането на марихуаната до 2016г.  До 2020г., би трябвало общата им бройка да достигне 18 щата за рекреационна употреба.

 

Предвижда се от следващата година, когато легалните продажби ще започнат и в Аляска, щата да генерира милиони в приходи от данъци и такси. Според проучване , около 8 милиона долара ще потекат в щатската хазна само за първата година продажби, като прогнозите са до 2020г., сумата да достигне 20 милиона долара.

 

Вече 24 щата са разрешили употребата на канабис за медицински цели. Аляска днес стана третия, който разреши свободната употреба на канабис от пълнолетни граждани.

 

Не е ли време и ние да се замислим вече?

 

 

Информацията е предоставена с любезното съдействие на Marijuana Policy Project и Huffington Post.