Шарлът Фиги

Седемгодишната Шарлът в Колорадо сред растенията от медицинския сорт канабис кръстен на нейно име „Мрежата на Шарлът“

Източник: TIME

Автор: Кейт Пикерт

 

 

От години насам родители използват медицинска марихуана с желанието да помогнат на своите деца, страдащи от епилепсия, доверявайки се изцяло на свойството на растението да намали честотата на припадъците им. Неведнъж сме разказвали за случаите на прилагане на медицински канабис при деца и за организациите, които се борят за правата на тези деца да бъдат лекувани със съвременни и ефективни средства. Както вече е доказано, канабисът има множество медицински приложения и се прилага при третирането на над 200 заболявания, включително и неврологични и дори епилепсия.

 

Съвсем скоро иновативно клинично изследване ще внесе яснота по въпроса, дали наистина канабисът притежава това медицинско свойство.

 

Проучването ще бъде единствено по рода си и ще се извърши от учените от Медицинския факултет Аншуц на Университета на Колорадо (University of Colorado Anschutz Medical Campus). Те ще изследват гените на болните от „Синдромa на Дравет“ (известен още като миоклонична детска епилепсия), които са се лекували със сорт марихуана, наречен „Мрежата на Шарлът“ (от англ. Charlotte’s Web). Изследването ще се опита да установи дали определени генетични компоненти могат да обяснят защо при някои пациенти ефектът от употребата на медицински канабис е позитивен, а при други не.

 

„Мрежата на Шарлът“ се отглежда от петима братя в Колорадо, които разпространяват растението чрез неправителствената организация „Realm of Caring“. Сортът е с нисък процент THC (психоактивната съставка в марихуаната), но богат на CBD (вещество, което се смята че намаля припадъците при болните и не е психоактивно).

Charlotte’s Web

Той се приема от болните от епилепсия, в това число и от деца, под формата на олио. Растението е наречено „Мрежата на Шарлът“ на името на Шарлът Фиджи – малко момиченце, което е познато на историята като първия пациент с епилепсия, който се лекува успешно с този сорт марихуана.

 

Въпреки личните истории на пациенти, до момента не съществуват научни доказателства за ефективността на растението над болестта – основно заради законови пречки, които ограничават изследванията.

 

Доктор Едуард Ма (Edward Maa), водещ изследовател в проучването, казва че предстоящото изследване ще бъде първата стъпка към изграждането на пример затова как медицинската марихуана може да бъде използвана за лечение на епилепсия.

 

Проучването ще изследва пациенти, които вече са използвали „Мрежата на Шарлът“. Те ще бъдат разделени на две групи – такива, при които се е забелязало намаляване на припадъците с 50%, и такива, при които ефективността на растението не е била значима.

 

След това генетични анализатори ще се опитат да определят кои генетични компоненти отговарят за това пациентът да реагира на приема на марихуана. Учените ще изследват и приеманата доза, което може да ги доближи до желаните открития.

 

Според водещият лекар Едуард Ма, това проучване ще позволи на деца със „Синдрома на Дравет“ да бъдат генетично прегледани преди да започнат да приемат растението, за да се установи предварително, дали то ще им донесе медицински ползи.

 

Проучването ще се извърши в Колорадо, защото само там „Мрежата на Шарлът“ се отглежда легално и много семейства вече са се преместили в щата, за да имат достъп до този сорт марихуана. Медицинските резултати се очакват през февруари 2016 година.

 

Източник: Time