Има хиляди спекулации относно различната употреба на канабиса, и това,  как той влияе на човека  – умствено и физически. Ето няколко основни насоки, които трябва да вземете предвид, ако решите да използвате канабис както с медицинска, така и с рекреационна цел.

 

1. Вземете под внимание рисковете.

 

Консумацията на канабис в никой случай не е шега – всяко нещо, което приемаме в организма си ни влияе – храната, водата, дори слънцето. Има вредни, а има и полезни влияния. Марихуаната е една от най-спекулираните субстанции, и консумацията й крие някои рискове. Освен, че има невероятен терапевтичен ефект, предвид трябва да се вземат няколко фактора:

–          Марихуаната сваля кръвното налягане, а и кръвната захар –  от там идва повишеният апетит, и желанието да се яде сладко по време на употреба. Важно е, ако имате ниско кръвно налягане, предваритело да се консултирате с лекар и да прецените възможните рискове за здравето.

–          Вреди ли марихуаната на мозъка? Затъпява ли се? – Това са често срещани въпроси, с които също има големи спекулации. Изследвания са показали, че марихуаната не вреди на мозъка – напротив, води до неврогенеза, което всъщност е увеличаване на броя на мозъчните клетки. Това няма нищо общо с краткотрайната памет. Тоест, дори системно да употребявате марихуана, няма да затъпеете. Но въпреки това, е вероятно при системна употреба да забележите известно намаляване на способността за запомняне на моментните мисли, докато сте под влияние на канабис. Ефекта продължава до тогава, до когато и интоксикацията – тоест, това не нанася трайни вреди. Но трябва да се информирате за възможността от такъв ефект – например, не консумирайте канабис преди важно за вас събитие, което изисква пълна концентрация.

 

2. Изберете правилен сорт.

 

В България всякаква употреба на канабис е наказуема със закон, което оставя консуматорите без особен избор. И все пак, ако сте решили да намерите начин да употребите канабис, направете малко проучване на това, какво приемате в тялото си, преди всъщност да го приемете, и разберете, дали е подходящо за вас. Количествата на активните съставки варират главоломно при различните сортове, затова едни от тях са добри в третирането на депресия, а други – в успокоение на болката например. Канабисът не е панацея, и е важно преди да предприемете лечение, да се убедите, че това е правилното лекарство за Вашия случай.

 

3. Изберете правилен начин на консумация.

 

Инхалация, вапоризация, канабисови масла, храна с канабис, и т.н. Начините да консумираме канабис са меко казано много, и всеки от тях е подходящ за различен човек и/или различен случай. Когато използвате канабис за лечение на кожни лезии, много по-полезно би било масло за външна употреба, отколкото инхалация. При болкоуспокояване пък е обратното – инхалацията и вапоризацията влияят най-добре. Лекуващият лекар, стига да е образован по темата, може много да помогне с избирането на метод, който е подходящ именно за Вашия случай.

 

4. Изберете правилният източник.

 

Тъй като в България канабисовите лекарства са нелегални, много вероятно е, ако сте решили да се сдобиете с канабис, да го направите чрез черния пазар. Това е начинание, което е изпълнено с рискове – както легални такива, така и рискове за здравето Ви, тъй като много от конопа, разпространяван от „дилъри“, дори не е коноп. Ако нямате доверие на източника си, то по-добре не консумирайте, тъй като е много вероятно да не консумирате правилен сорт, или дори да не консумирате канабис.

 

5. Твоят канабис е твоята медицина.

 

Ако сте пациент, който се лекува с канабис, третирайте го по същия начин, както и другите си лекарства. Както и много други лекарства, канабисът има различен ефект за различните хора – твърде вероятно е това, което влияе добре на вас, да не повлияе добре на някой друг. Тоест, не го преотстъпвайте безотговорно на други.

 

6. Съхранявайте лекарството си правилно.

 

Най добрия начин е, да го държите вакуумиран, без постоянен приток на въздух. Пазете го от директна слънчева светлина, и далеч от достъп на деца.

 

7. Използвайте правилна дозировка.

 

Няма такова нещо като „свръхдоза от марихуана“. Обаче има такова нещо като предозиране – след като канабиноидните рецептори в мозъка ви приемат необходимото количество, останалото е излишно. Предозирането най-много може да ви причини сънливост, но все пак е излишно. Консултирайте се с лекаря си за правилната дозировка за Вашия случай.