Alcohol vs. Marijuana

В ефира на 10 телевизионен канал на Израел са публикувани данни, свидетелстващи за коренни промени в отношението на израелското общество към „леките” наркотици.

 

В програмата „А-Магазин” са оповестени резултатите от социологическата анкета: 30% от възрастните израелци познават някого, който пуши марихуана, 20% признават, че те самите са употребявали марихуана или хашиш, а 46% се обявяват за декриминализация на леките наркотици.

 

По-рано 10 ТВ канал откри, че 12 депутата от Кнесета са пушили коноп и публично са си го признали.
Идеята за декриминализация на леките наркотици (т.е. прекратяване преследването от закона за употребата им) се поддържа, както се оказва, и от някои от пазителите на реда. Бившият глава на Управлението по борба с наркотиците Хаим Месинг каза, че в началото на своята работа на тази длъжност е бил уверен в необходимостта от максимално строг подход към всички наркотични вещества, но лека-полека неговата позиция се е променила, и сега той разбира, че не може марихуаната да се приравнява към кокаина и хероина.

 

По думите на Месинг, алкохолът е много по-опасен от марихуаната от статистическа гледна точка на последствията от употребата му и за здравето. Бившият глава на Управлението по борба с наркотиците среща подкрепа от сегашния сътрудник на това ведомство, началника на терапевтичния отдел Хаим Маел, който признава, че алкохолът е много по-вреден от канабиса за възрастните хора, въпреки че при подрастващите той оказва негативно влияние върху мозъка.

 

Авторите напомнят, че в САЩ вече е започнал процес на декриминализация на марихуаната, което възнамеряват да направят в 15 щата – „Докато в Израел за употреба или притежание на канабис за лично ползване и досега заплашва затвор или глоба, като при всички положения остава запис за извършено престъпление, с всички произтичащи от това неприятни последствия”, допълва Маел. Моше Мизрахи – бившият началник на следствения отдел на полицията, смята, че това е неправилно: няма защо хората да бъдат заклеймявани само за това, че употребяват леки наркотици.

 

И все пак, официалната позиция на Управлението по борба с наркотиците си остава неизменна: против всякакви стъпки за легализиране и легитимиране на опасните наркотици, към които, по тяхно мнение, се отнася и канабисът.

 

Източник: news.israelinfo.ru