От много години насам медицинската марихуана се използва за третиране на определени заболявания, причиняващи загуба на зрение. Най – често срещания пример е глаукомата, но това не е единственото очно заболяване, за което канабисът може да е полезен.

Всъщност, група от изследователи от Университета на Аликанте, Испания публикува проучване в журнала Experimental Eye Research , което подкрепя тази теория. То предполага, че канабиноидите могат да спомогнат в забавянето на загубата на зрението при случаи на пигментен ретинит (натрупване на пигменти в ретината)

 

Учените изследват влиянието на канабиноидите при влошаване на зрението.retiinis pigmentosa

 

Генетично наследявано,пигментния ретинит е състояние, което афектира стотици хиляди хора по света (Само за САЩ бройката е над 100 000).То причинява смърт на фоторецепторите в ретината с течение на времето, което се проявява като влошено зрение и дори слепота, ако се остави без лечение. Самото заболяване все още няма лечение, но лекарствени режими с витамин А имат доказан положителен ефект, който спомага за забавянето на слепотата при някои пациенти със до 10 години.

 

Лабораторни плъхове, третирани с ТХК-подобни структури се оказва да имат до 40% повече фоторецепторни клетки, които играят най-важната роля в предаването на информацията за визуални стимулации към мозъка“

 

Екипът от изследователи в Университета на Аликанте проучва, какви ефекти биха имали канабиноидните терапии. Използвайки лабораторни плъхове за модели, те успяват да потиснат влошаването на зрението със помощта на синтетична форма на ТХК (тетрахидроканабинол).

Опитната група, която е получавала по 100mg/kg от синтетичния канабиноид всеки ден, се е справила значително по-добре във визуалните тестове, сравнена със група, която не е получила лечение. Също така, плъховете, третирани с химикала, имат до 40% повече фоторецептори.

 

Повече изследвания ще са нужни да изяснят механизмите, но д-р Никола Куенса, началникът на изследването, е оптимистично настроен за това, което предстои.

„Тези данни предполагат, че канабисът може да бъде много полезен в забавянето на дегенерацията на ретината при състояния на пигментен ретинит” – обяснява той.