ПристрастяванеDr. Peter Ferentzy

Author of Dealing with Addiction – Why The 20th Century Was Wrong

 

От доста дълго време ме безпокои фактът, че марихуаната  отсъства от групата на множеството заместители, достъпни за хората, които се борят със зависимости. Това според мен е непростимо!

 

От тесногръдите, широко разпространени, брътвежи се е наложило твърдението, че всеки,  отказал се от зависимост, следва да се въздържа от всякакви психоактивни субстанции. Противно на това обаче, някои от най-успешните рехабилитации, които съм наблюдавал, са сред хора, използващи марихуана като заместител на  дрогата, която са употребявали преди – алкохол, хероин, кокаин или амфетамин.

 

Не си мислете, че влагам лични пристрастия! Аз не използвам трева за това, нито за каквото и да било. ТНС  изобщо не ми пасва. Но за много хора прави чудеса.

Най-накрая този факт получи научна подкрепа. (1)

 

Повечето хора биха възразили, че който използва марихуана по този начин неминуемо се връща към предишната си отрова. Това обаче важи и за тези, които се въздържат напълно. Моите наблюдения показват, че в края на краищата тези, които употребяват марихуана, се справят по-добре от тези, които се въздържат напълно. Това, разбира се, не е потвърдено с  доказателства и  ние нямаме никакви сериозни данни по този въпрос.

 

Все пак, като се има предвид тенденцията към легализация  и декриминализация на марихуана в последните десетилетия,  през следващите няколко години със сигурност ще се появят сериозни доказателства.  Моята прогноза на учен, занимаващ се със зависимости  е,  че шансовете за пушачите на марихуана са по-добри.

 

Има и още нещо.

Има нещо, което участниците в процеса на рехабилитация  – професионалистите и обикновените хора – пренебрегват. И това е, че пълното въздържание просто е неосъществимо за повечето от зависимите, най-малкото не веднага. Впоследствие, когато би било възможно, то може да не е необходимо или дори може да не е  най-добрата възможност.

 

Нека да се съсредоточим върху първите няколко години от рехабилитацията. За възрастен човек, който се дрогира от юноша, пълното въздържание често е разрушително. В нормалната медицинска практика професионалистите работят повече с, отколкото против наклонностите на пациента.  И все пак, при  пристрастяването, 180-градусов обрат често е приветстван като необходимото решение. В огромното мнозинство от случаите това „решение“ е насилие, опасно покушение срещу цялото същество на пациента.

 

По-малко от 5% от зависимите, които опитват пълно въздържание, са в състояние да го съблюдават  в продължение на две години без да претърпят  ужасен провал. Независимо от това,  доминира мнението, че за това трябва да се обвиняват зависимите, вместо да се посочи очевидната причина – пълното въздържание се приема като единствена възможна цел и всякаква друга възможност се изключва. Бедите започват тогава, когато въздържанието безкомпромисно се посочва като единствена възможност.

 

През двадесети век много хора, без нито една основателна причина, са лишени от възможността за рехабилитация чрез това, което иронично е наричано „поддържащ план  с марихуана”.’

 

Всъщност, за много хора,  това е добър план.  Като се взема предвид настоящата тенденция за легитимиране на употребата на марихуана, няма да мине много време преди  да започнат да се появяват различни групи, които подкрепят използването на марихуана като заместител при лечение на зависимост от твърда дрога.

 

Възможно е дори, докато пиша това,  вече да има няколко такива!
1. Lucas, P. et al. 2012. Cannabis as a substitute for alcohol and other drugs: A dispensary-based survey of substitution effect in Canadian medical cannabis patients. Addiction Research and Theory, Early Online: 1-8.

 

philippelucasvictoria.files.wordpress.com

 

www.huffingtonpost.co.uk