Възможно е Исус Христос и апостолите да са използвали канабисово миро, за да изцеряват сакати хора

 

Крис Бенет BBC NEWS

 

Исус Христос и канабисово миро

Историческите факти сочат, че маслото, използвано в ранните дни на християнството е съдържало екстракт от канабис, наричан “q’nah-bosem” (или Kaneh-Bosm, или Kineboisin). Изследванията на древни ръкописи, запазени документи и свещени писания показват, че канабисът се използвал в древната медицина, което е намерило отражение в религиозните текстове още в Стария завет (Изход 30:22-23).

 

„Свещеният характер или конопът през библейските времена се проследява още от Exodus 30:22 – 23, където Мойсей е бил напътстван от Бог да помаже ритуалната шатра и всичките ѝ принадлежности със специално подготвени масла, съдържащи коноп. Помазването на определени свещени предмети е древна традиция в Израел, като свещените масла не бивало да бъдат използвани за светски цели. Миропомазването било задължителен ритуал при ръкополагането на всички еврейски царе и свещеници „, твърди полската антроположка, занимавала се с изследване на древноеврейска култура и обичаи – Сара Бенетова (1903 – 1982).

 

Предполага се, че когато екстрактът се абсорбирал през кожата, е способствал за излекуването на хора с различни физически и ментални проблеми.

 

Използване

 

Статията не поставя под въпрос истинността на библейските чудеса, а по-скоро разисква тезата дали ранната християнска църква е използвала активни лекарствени субстанции. Крис Бенет не изключва и влиянието на сляпата вяра в Христос, но смята, че по това време канабисът се е използвал широко за лечение на заболявания.

 

„Медицинското използване на канабиса по това време е подкрепено с археологически находки.“

 

Бенет смята, че мирото от древността е съдържало високи концентрации на екстракт от канабис.

 

„Светото миро, както е описано в оригиналната версия на рецептата в ИЗХОД съдържа повече от шест паунда “q’nah-bosem” (субстанция, идентифицирана от уважавани етимолози, лингвисти-антрополози, ботаници и други изследователи като канабисов екстракт) в около шест кварти зехтин, заедно с различни други ароматни треви. Това са 2,7 кг екстракт в 6,86 литра зехтин. „Миросването буквално е „накисвало” древните в тази силна смес”, се казва още в статията на BBC NEWS.

 

Чудесата

 

"Исус изцелява слепец", Мозайка от XII в. Катедрален събор "Санта Мария Нуова" в град Монреале (Сицилия, Италия)

„Исус изцелява слепец“, Мозайка от XII в.
Катедрален събор „Санта Мария Нуова“ в град Монреале (Сицилия, Италия)

Бенет предполага, че лекарството може да е играло роля в някои чудодейни изцеления, извършвани от Христос и учениците му. Той пише: „В древността се е смятало, че болести като епилепсия са свързвани с обладаване от демони. Да излекуваш някого от такава болест, дори с помощта на някои билки се е смятало за екзорсизъм или чудодейно изцеление.”

 

„Интересно е, че канабисът е ефикасен не само при лечение на епилепсия, но при много от другите заболявания, които Исус и учениците му са лекували – например кожни болести, проблеми с очите и менструални болки”. Авторът казва, че тези констатации водят до извода, че:

 

„Не е християнско да се преследват хора, които използват канабис!“

 

„Ако канабисът е един от главните съставки на древното християнско миро, както сочи историята, и неговото приемане е това, което прави последователите на Христос християни, то тогава преследването на тези хора би могло да се тълкува като антихристко деяние.”

 

Източник: BBC NEWS