Престъпността сред младежите е спаднала до ниво, което не е виждано от 1950 г.

 

Hollywood-Sign-March-2010-Google-Street-View-Deronda-Drive-large-closest-user-photoВ „Златния щат” младежката престъпност е спаднала с 30% от 2010 г. насам. Броят на отпадналите от гимназиите е намалял с 20%. Всичко това е благодарение на щатския закон от 2010 година, с който се декриминализира марихуаната. И ако все още вярвате на мита, че марихуаната е „входна врата към наркотиците“ … арестите за други наркотици,  без да се включва канабиса също са намаляли с 23% спрямо същия период.
Подобни промени се случват в цялата страна. През 2014 година декриминализацията преминават в Аляска, Орегон и Вашингтон, окръг Колумбия.  Тенденцията за промяна на отношението към разумно се разраства и вече засяга дори и федералните политики по отношение на наркотиците като цяло.
Над 100 000 затворници, от банкрутиралата щатска система за изтърпяване на наказанията (което е половината от всички федерални затворници), излежават присъди за умерени и невключващи насилие престъпления, свързани с наркотиците.

 

Считано от ноември 2015 година, 46 000 федерални затворници ще получат намаляване на присъдите и сроковете им ще бъдат съкратени. Действията на Министерството на правосъдието ще създадат икномии в бюджета и

 

спестяванията ще бъдат в размер на над 2 милиарда долара.

 

Като за първи път от 34 години насам, количеството затворници във федералните затвори ще намалее (съгласно планираните действия в щата се предвижда до 2016 година, затворниците  да намалеят с 12 200 човека, което е равностойно на шест пълни затвора). Трябва да се знае, че щатската система на изправителните учреждения е изключително мащабна и включва голямо количество частни затвори. В САЩ има най-много затворници по сравнение с целия свят, както в абсюлютно числено изражение, така и на глава от населението, което драстично се отразява на бюджета, поглъща огромни финансови средства и от своя страна силно възмущава гражданското общество, заради излишните и неоправдани разходи.

 

Вие може да не знае точно колко бързо тази вълна от промяна залива Америка. Тенденцията за легализация е силна, укрепва и вече обхваща цялата страна. Това ще има дълготраен ефект върху всичко: от данъците до здравните грижи … дори по пътя към Белия дом през 2016.

 

По материали на: Rolling Stone