Президентът Перес Молина

Президентът на Гватемала уверено се изказа на Генералната Асамблея на ООН против порочната практика на забрани, като призова да се експериметира с новите модели на наркоконтрол.

 

Президентът Перес Молина даде положителна оценка на постиженията на  избирателите от Колорадо и Вашингтон, като изрази одобрение за действията на колегата си от САЩ – Барак Обама, относно либерализирането на американската политиката по отношение на марихуаната. Молина също подкрепи и постъпките на уругвайския президент Хосе Мухика, чиято активна позиция доведе до легализирането на билката в страната.

 

Колорадо и Вашингтон станаха първите от американските щати и, съответно, първите юрисдикции в света, легализирали производството, дистрибуцията и продажбата на марихуана на пълнолетни през ноември 2012 г. Уругвай планира в близкото бъдеще да се присъедини към тях. Парламентът на страната е одобрил законопроект за легализацията на канабиса през юли т.г. и Сенатът е длъжен да го ратифицира през този октомври.

 

Миналия месец Белият Дом съобщи, че федералното правителство няма да възпрепятства отделните щати сами да си регулират законодателствата по отношение на марихуаната. Задължителни ще останат за изпълнение само някои правила, като например забраната да се продава на малолетни и непълнолетни граждани.

 

“Разбираш, че световната наркополитика се променя, когато президент на латиноамериканска страна, която е уморена от насилие, благодари на САЩ за инициативи в областта на легализацията“, заяви Итън Наделман, изпълнителен директор на Drug Policy Alliance (DPA). „Изглежда, здравият смисъл и рационализмът най-сетне са проникнали във висшите ешалони на властта в двете Америки.”

 

През тази седмица реформите в наркополитиката станаха главна тема на Генералната Асамблея на ООН. Държавните глави, в това число и президентът на Колумбия, заявиха за необходимостта от радикални промени в световната практика за наркоконтрол.

 

Източник: hemp.org