Доктор на медицинските науки, професор, нарколог Женишбек Назаралиев, предложи на киргизкото правителство да легализира медицинската марихуана.

 

д-р Назарлиев

д-р Назарлиев

Професор Назарлиев подчерта, че канабисът се нарежда в списъка по вредност далеч след тютюна и алкохола и психическата зависимост към канабис е сходна с тази към кафето.

Назарлиев притежава клиники за лечение на наркотични и алкохолни зависимости в Киргизстан, Русия и САЩ и е действителен член на Световната Федерация по психическо здраве FMH (Спрингфилд, САЩ), координатор  на Регионалния Офис на ICAA за Централна Азия (ICAA — Международен Съвет за алкохолни и наркотични зависимости (Лозана, Швейцария). Професорът има безценен международен опит за борба с наркотрафика, наркоманиите и алкохолизма събиран на всички континенти на планетата.

 

Мнозина бъркат канабиса с тежките наркотици.

 

Аз не пропагандирам марихуаната. Аз мога да проведа информационна дейност за широката общественост и правя предложение да се легализира марихуаната. След като внимателно се претеглят всичките „за” и „против” – само тогава може да се вземе вярното и разумно решение”, отбеляза Назарлиев.

 

80% от анкетираните в Киргизстан не разбират какво е марихуаната

 

Докторът допълни, че сега конопът носи приходи на сивата икономика, а би могъл да попълва бюджета на страната и успешно да се прилага за лечението на над 200 заболявания, сред които такива бичове на съвременното общество като множествена склероза, рак, автоимунни заболявания.

 

„Занимавам се с темата за наркотиците много отдавна. Имам богат опит и дори съм написал книга. Колкото повече разберем за проблема – толкова по бързо и ефективно ще се борим с него. Хората не познават как стоят нещата и затова се страхуват. В началото, моята инициатива, подхваната в социалните мрежи, предизвика недоволство, но след разясненията над 70% от тях смениха мнението си и вече я подкрепят” – разказа професорът.

 

Специалистът призова да се поканят експерти от Германия, които да споделят своя опит по регулацията на канабиса.

 

Източници:
gezitter.org
vb.kg
tushtuk.kg