Снимка: marijuanaphysicians.com

Вашингтон (CNN) – Според едно ново проучване, което бележи рязък обрат в сравнение с предишните десетилетия, мнозинството от американците подкрепят легализирането на марихуаната.

 

Резултатите от  анкетата на CNN/ORC International,  публикувани в понеделник, показват и рязко намаляване на броя на хората, според които пушенето на трева е морално укоримо. Според 55% от всички запитани в цялата страна марихуаната трябва да се легализира, докато несъгласните са 44%.
 
Резултатите, получени от анкетата на CNN/ORC, са сходни с тези от проучването на  „Галъп“, проведено през октомври.
 
Според данните от анкетата на CNN и резултатите от General Social Survey, подкрепата за легализиране на марихуаната бележи постоянно покачване пред последния четвърт век – от 16% през 1987 г. до 26% през 1996 г., 34% през 2002 г. и 43% преди две години.
 
При анкетата са установени интересни различия в мненията по поставения въпрос.
 
„Има големи разлики в резултатите по възраст, регион, политическа принадлежност и пол,  като най-възрастните, републиканците и хората от южните щати са единствените големи демографски групи, които все още са против легалната употреба на марихуана“, казва директорът на CNN по проучване на общественото мнение, Кийтинг Холанд.
 
Според две трети от запитаните на възраст между 18 и 34 години марихуаната би трябвало да се легализира, а при възрастовата група между 34 и 49 години този процент е 64%.
 
Половината от хората между 50 и 64 години са на мнение, че марихуаната трябва да е легална, но при тези на 65 и повече години процентът спада на 39%.
 
В североизточната част на САЩ подкрепата достига 60%, в западната – 58%, като в Средния запад тя е 57%, а в южните щати –  едва 48%. Шестдесет и два процента от привържениците на Демократическата партия, 59% от политически независимите и само 36% от републиканците подкрепят легализирането на марихуаната. 59% от мъжете и едва 51% от жените се обявяват „за“ легализация.
 
Нагласите са се променили драстично
 
На какво се дължи това трикратно увеличение на подкрепата за легализиране на марихуаната спрямо 70-те и 80-те години на миналия век?
 
„Нагласите към последиците от употребата на марихуана и нейната моралната укоримост са се променили драстично във времето“, казва Холанд. „Това означава и че употребата на марихуана като цяло вече не е толкова важен въпрос за американците.“
 
През 1972 г., близо година след като президентът Ричард Никсън обяви наркотиците за  „обществен враг номер едно“, 65% от запитаните са заявили, че употребата на марихуана е много сериозен проблем за САЩ. Сега този процент е намалял до 19%.
 
Процентът на хората, според които употребата на марихуана води до преминаване към по-тежки наркотици (47%), е намалял с 23 процентни пункта в сравнение с 1972 г. Броят на онези, които считат, че марихуаната води до пристрастяване (50%), е спаднал с 10 пункта, а на хората, които са на мнение, че  марихуаната е вредна за организма (43%) – с 23 пункта.
 
„Очевидно е, че съществуват определени резерви спрямо марихуаната, но това вече не е повсеместният страх от първоначалния период на „войната срещу наркотиците“ през 70-те години на миналия век“, добавя Холанд.
 
Най-голямата промяна, регистрирана от анкетата, е в процента на хората, според които пушенето на трева е  морално укоримо. През 1987 г. 70% са споделяли това мнение, което показва, че това е било грях в представите на повече американци, отколкото аборта и порнографията.
 
Сега броят на хората, които осъждат употребата на марихуана, е намалял наполовина – днес едва 35% считат, че пушенето на трева е морално укоримо.
 
Широко разпространеното схващане, че употребата на марихуана не представлява морално укоримо поведение, може да се превърне в един от най-мощните двигатели на движението за легализация.
 
Анкетата на CNN e проведена от ORC International по телефона в периода 3-5 януари, с участието на 1 010 пълнолетни лица от цялата страна. Статистическата грешка в анкетата възлиза на общо +/- 3 процентни пункта.
 
Тази информация е подготвена със съдействието на политическия редактор на CNN Пол Щайнхаузер.

 

Източник: CNN.Politics