КанабиноидитеПрилагането на непсихоактивния растителен канабиноид канабидиол (CBD) „напълно премахва” появата на невропатична болка, свързана с химиотерапия, според предклинични данни, публикувани в медицинското списание Anesthesia and Analgesia.

 

Изследователите от Университета Темпъл са оценили ефектите на CBD в животински модел на алодиния (болка в резултат от иначе невинно дразнене), предизвикана от лекарството паклитаксел.

 

Открихме, че канабидиолът напълно предотврати появата на невропатична болка, предизвикана от лекарството за химиотерапия паклитаксел, използвано за лечение на рак на гърдата.” – казва водещият изследовател. „Предварителните резултати показват, че канабидиолът може да е ефективен за предотвратяване на периферната невропатия, предизвикана от паклитаксел, която ограничава дозата на лекарството.”По-рано бе показано в предклинични изследвания, че канабидиолът потиска метастазите на рака на гърдата.През 2010 серия от одобрени от Комисията по Храните и Лекарствата на САЩ клинични изследвания заключават, че вдишването на канабис значително потиска невропатията в сравнение с плацебо при хора. „Има ясни доказателства, че канабиноидите могат да са помощно или основно средство при невропатия.” – заключават учените.