Флаг на Европейския съюзОбявената на 20 февруари от сайта medicalmarijuana.bg Европейска гражданска инициатива  „Weed like to talk” бързо набира отклик в българското общество. През тези четири дни, освен успешния старт на инициативата, се появиха и редица любопитни наблюдения.

 

Очевиден е интересът на българското общество към темата – повече от една четвърт от квотата ни вече е надхвърлена. По-активно гласуват единствено в Полша и Швеция.

 

В държавите от западна Европа засега не се наблюдава особен интерес. Дали от това, че във всяка от тях, по един или друг начин е урегулирано положението, или поради слаба информираност и съпричастност към гражданските инициативи изобщо, но факт е, че Франция, Италия, Холандия и дори Чехия със Словакия все още не са надхвърлили 1% от квотите си. Не са прескочили тази граница и две от трите прибалтийски държави, от които пък  Естония е дръпнала и застава на четвърта позиция в Европа с нейните 15%. Малко след Естония по активност се нареждат хърватите. Останалите страни предстои да се включат в оставащите месеци от гражданската инициатива.

 

Праг БГ

27,24% са изпълнени от необходимите 13 500 гласа за България към 24 февруари 2014 г.

Какво прави впечатление у нас?
Въпреки добрите показатели за активна гражданска позиция има над какво да се замислим. Прави масово впечатление, че българинът не чете. Най-често срещаният въпрос или коментар е: „Ами трябва да си напиша ЕГН-то!”.

Въпреки, че това е официална платформа на Европейската комисия, което може да се види най-малкото от домейна: ec.europa.eu, много хора изпитват притеснение от преекспонираната напоследък в обществото ни тема за личните данни. Очевидно е, че рядко се поглежда към табовете „Удостоверение за системата” и „Декларация за поверителност”, където цялата процедура е подробно описана и е обяснено защо и как се събират трите имена и Единният граждански номер в случая с България.

 

„Поверителност на личните данни: в съответствие с член 10 от Директива 95/46/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 24 октомври 1995 г. за защита на физическите лица при обработването на лични данни и за свободното движение на тези данни, личните данни, посочени в настоящия формуляр, ще бъдат предоставени само на компетентните органи за проверка и удостоверяване на броя на действителните изявления за подкрепа, получени за настоящата предложена гражданска инициатива (вж. член 8 от Регламент (ЕС) № 211/2011 на Европейския парламент и на Съвета от 16 февруари 2011 г. относно гражданската инициатива)” – изрично е казано там.

 

Липсата на познания на европейските граждански механизми, пък от своя страна издава слабата, засега, интегрираност на българските граждани в общосъюзните процеси.

 

Въпреки всичко, активността на гражданите на България прави много добро впечатление и укрепва надеждата, че градим едно стабилно гражданско общество.

 

Pinterest

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

23 thoughts on “За четири дни България събра четвърт от необходимите гласове за легализацията!

 1. С най-голямо удоволствие се подписвам ЗА това лекарство дар от природата. Успех :)

 2. Няма начин да си дам ЕГН в публичното пространство!Никакъв!Жалко, защото подкрепям инициативата!

 3. Еее мнооо ясно +1 по бърже да става че много ми са гледат бебета у къщи ;)

 4. Стига сте писали на хората, че е нормално да се събират ЕГН-та! България е една от малкото държави в Европа, чиито парламент е приел такова безумие!!!!
  ПОДПИСАХ

 5. Явно хората наистина са станали глупаво стадо, което може да бъде лесно манипулирано. Ако ви кажа, че аз съм световноизвестен американски професор, който е открил, че хероинът лекува голяма част от днешните заболявания, то със сигурност ще има будали, които да ми се вържат. “Ама марихуаната е 100% полезна за медицински цели и всъщност богатите ни манипулират като ни отказват достъпа до марихуаната”, ще кажат някои. Богатите винаги са намирали начин да спечелят от каквото и да било, просто сега виждат, че обществената нагласа се променя и бързат отново да са на върха на хранителната верига. Тежко и горко на овцете.

 6. Здравейте , искам и аз да си дам гласа “за” легализация!И нека да обърнете внимание на бутнатите в затвора тинейджъри,за по цигарка,какво става с тях , а и с тоя новия закон “анти-лична доза”….!?!
  Аз лично си излекувам скуката така,a и съм си патил с полицията и пак си пафкам!
  Good luck!!

 7. С най-голямо удоволствие се подписвам “ЗА”

Нагоре