Свърши първият сезон на MMJ TV и екипът може заслужено да се възползва от лятото и да излезе в почивка.

 

MMJ TV

 

На какво ни научи и какви изводи можем да си извлечем от тези десет епизодa?

 

Въпреки, че е преждевременно да се говори за някакво мащабно изследване и да се правят генерални заключения – можем да направим някакви статистически изводи.

 

Наред с авторитетните хора, които знаят много за канабиса и медицинското му приложение, ние показвахме и мненията на най-обикновените българи, които срещахме по улиците.

 

За да сме коректни и да не манипулираме резултатите, умишлено избягвахме онези младежи, които привличат недобросъвестните служители на реда като лесна плячка, защото отговорите им до голяма степен са предвидими и еднотипни. Като правило младежите са много отворени за информацията, умело ползват интернет и знаят, ако не всичко, то достатъчно много за канабиса и медицинската му употреба.

 

Много по-интересно ни беше мнението на по-възрастните ни съграждани. Още повече в страната ни официална такава информация просто липсва. Последният доклад на Националния фокусен център за наркотиците и наркоманиите (НФЦНН) съдържа доста спорни данни.

 

Първо те са стари, от 2011 година, но най-вече обхватът на изследваната аудитория и подходът са меко казано странни – изследването е провеждано сред ученици и в местата за лишаване от свобода.

 

После: изследването е доста тенденциозно и обхваща само „незаконните наркотици”, като не се взимат предвид узаконените такива (най-малкото алкохол и тютюн, на употребата на които в Европа се обръща специално внимание), а също така изключва и все още неописаните и съответно незабранени вещества (като например: станалите модерни напоследък т.н. „дизайнерски дроги”), което прави истинската превенция сред младите нерелевантна.

 

За да не изпадаме в сложни полемики, пък и предвид промените настъпили в света за изминалите години, ние решихме сами да видим какво мислят обикновените хора за медицинския канабис.

 

Както вече казахме – младите демонстрират най-добри познания относно съвременното положение на канабиса в световната медицинска практика. При това без значение от пол или каквито и да било други младежки признаци и различия.

 

Много познания демонстрират хората родени преди 1961 година, които са заварили конопа незабранен.

 

Хората помнят как по селата се е гледал коноп за индустриална употреба и разказват за процесите с множество любопитни подробности. Дори и да не си спомнят за конкретни лечебни или козметични ползи от растението – тези хора много по-лесно допускат медицинското му приложение. Очевидно е, че познаването на ползите от растението го отнасят повече към билките, отколкото към „наркотиците”.

 

Най-слаби познания демонстрират хората родени през 60-те и началото на 70-те години. Тогава вече масовата пропагандата, в съчетание с налаганата комунистическа идеология и липса на независима информация, очевидно налага силния си отпечатък.

 

Но независимо от липсата на информация, дори тези хора най-често ни казваха: „Щом е доказано, че помага и се използва по света – то нека се използва в медицината”.

 

В крайна сметка се оказа проблемно да си намерим човек с категорично отрицателно мнение. Дали това е личният чар на Добрина или просто хората четат и се информират – но факт е, че намерихме само 2-3 отрицателни мнения и всичките до едно ги включихме в публикуваните видео материали.

 

След всичките тези изводи ние спокойно можем да заключим:

 

Българинът е достатъчно информиран за актуалното положение на канабиса по света.

 

Хората разграничават медицинската употреба от рекреационната.

 

Българите се доверяват на постиженията на световната медицинска наука.

 

Ако трябва да се обобщи всичко, то може да се каже, че българското общество е готово да приеме медицинския канабис.

 

И в заключение, тъй като е четвъртък, а в четвъртъците традиционно публикуваме видео – днес ще припомним един стар филм (от 1942 г.) който показва ползите от канабиса:

 

„Коноп за победа”