Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан и бившият президент на Бразилия Фернандо Енрике Кардосо са част от Глобалната комисия за политика по наркотиците (Global Commission on Drug Policy). CNN публикува тяхно изявление, в което призовават за промяна в законите за наркотиците, а ние ще ви го представим тук.

 

Кофи Анан

Кофи Анан, седмият Генерален секретар на ООН

„Всяка година стотици хиляди хора по света губят живота си заради болести, предизвикани от наркотици или насилието, което пораждат те. Милиони, които употребяват наркотични вещества, биват арестувани и изпратени в затвора. В глобален план общностите страдат тежко от престъпността, предизвикана от наркотиците. Гражданите виждат как огромна част от данъците, които плащат отива за неработещи политики.

 

 

 

Глобалната комисия за политика по наркотиците се захвана с тежката задача да се справи с този проблем. Въз основа на работата на Комисията на Латинска Америка за наркотиците и демокрацията (Latin American Commission on Drugs and Democracy) е създаден и докладът, наречен „Войната с наркотиците“, който демонстрира как репресивните подходи не решават проблемите, които пораждат тези вещества.

 

Поискахме от правителствата да използват по-хуманни и ефективни начини, за да контролират и регулират употребата на наркотици. Посъветвахме ги да започнат да гледат на използването на наркотични вещества като на здравен проблем, а не престъпление. Призоваваме страните да изпробват внимателно един различен вид политика – този на легализацията, като начин да се разруши силата на организираната престъпност, която подпомага трафика на наркотици.

 

Вече има доказателства, че тази стратегия работи. Колумбия, Гватемала, Мексико и Уругвай направиха подобни реформи, за да се справят с проблема. Техните усилия имат ефект и над страните съседки. През 2013 година Организацията на американските държави (OAS) публикува забележителен доклад за политиките по наркотиците, в който се предлагат алтернативни форми на регулация.

 

Новите политики на Глобалната комисия се пренесоха и в Европа. Много европейски държави служат за модел на добре изградена стратегия за справяне с наркотиците. В няколко държави вече се използват работещи модели на работа, които включват превенция, намаляване на вредите от употребата и лечение за тези, които консумират. Всички те се отличават коренно от подходите, използвани в други части по света.

 

Промяната в подхода за справяне с наркотиците вече се разпространява навсякъде. В Нова Зеландия например, в момента се обмислят предложения за нови начини за регулация на синтетичните наркотични вещества. В западна Африка, където трафикът на наркотици и организираната престъпност заплашват демокрацията и властта, лидери създадоха Западно-африканската комисия по наркотиците (West African Commission), която се занимава именно с тези проблеми.

 

Войната с наркотиците

Дори в Щатите за пръв път мнозинството американци подкрепя легализацията на канабиса за употреба от възрастни. Прогнозите сочат, че тепърва тази тенденция ще се разраства все повече.

 

Специалното заседание на Общото събрание на ООН през 2016 година ще даде чудесна възможност за един открит дебат относно политиките за наркотиците. Надяваме се той да насърчи използването на работещи практики, а не на такива, които звучат добре само на теория.

 

Тази възможност не трябва да се пропилява. Във Виена, където интернационалната общност заседава регулярно, за да следи прогреса на контрола над наркотиците, ние се стремим да припомним на властващите, че светът тръпне в очакване за промяна.

 

Не можем да продължаваме да вярваме, че войната с наркотиците ще бъде спечелена само с още повече усилия и средства.

 

Нужни са комплексни действия. Страните трябва да определят своите работещи и открити политики, които най-добре отговарят на техните стандарти и нужди.

 

Днес ние знаем какво работи и какво не. Време е за по-обмислен подход, чрез който поставяме здравето и сигурността на хората на първо място.“

 

Източник: CNN