В още една държава пациентите празнуват победа на разума над митичните страхове

 

Australian_Coat_of_Arms

Внесеният законопроект е приет с мнозинство и е подкрепен от от всички политически формаци

 

По материали на: The Sydney Morning Herald

 

Миналата седмица и Австралия се присъедини към държавите, които са се освободили от заблудата на древните предразсъдъци. Досега само в два щата имаше регулация на лекарственото средство, но вече достъп ще имат пациенти в цялата страна. Законопроектът предвижда създаването на надзорен орган, който да контролира производството, качеството и дистрибуцията на канабис за медицински нужди.

 

Рагулаторът на медицински канабис ще следи за спазването на режима на отглеждане на растенията, по модел на вече съществуващото в Тасмания производство на опиумен мак за нуждите на медицината

 

Законопроектът получи широка подкрепа в Сената и бе подготвен от междупартийна работна група съставена от сенатора-либерал Иън Макдоналд, лейбъриста Анне Уркхарт, представител на австралийските Зелени сенатор Ричард ди Натале и либерал-демократа Дейвид Лейънхайм.

Както пише Сидни морнинг хералд:

 

„Сенатор ди Натале прочете имената на вносителите два пъти за да подчертае рядко срещаното разбирателство между различните партии.”

 

Регулаторът ще определя условията, при които ще се осъществява изписването на медицински канабис и канабисови продукти за пациентите. Важна роля в преценката за необходимостта на назначаване на канабисово лечение ще играе лекарската преценка, като да предписват такова лечение ще могат дори и джипитата.

 

Какво представлява регулацията?

 

Подобно на тасманийската система за отглеждане на опиумен мак за медицински нужди, се създава система за контролирано производство на медицински канабис за лечебни и научно-изследователски цели.

 

Създава се органът „Регулатор на медицински канабис” (Regulator of Medicinal Cannabis)

 

Регулаторър изработва правилата за лицензиране на производителите, контролираното производство, доставка, изписване, употреба, експериментална употреба, внос и износ на медицинска марихуана.

 

Канабисовите продукти включват: цветовете на канабиса, или който и да било продукт извлечен от растението.

 

Тези продукти се регулират с това законодателство а не чрез Закона за терапевтичните средства (Therapeutic Goods Act)