Малта и декриминализация на канабиса

Хората, които употребяват канабис ще престанат да са престъпници, ако клаузи от „Бялата книга“ на Малта   за промени в закона за наркотиците бъдат приети от парламента, съобщават от Timesofmalta.com. Ако това се случи, на пушачите на марихуана ще им бъдат спестени посещенията в съдебната зала.

 

Вместо това те ще се явяват пред комисар, базиран във Валета, който ще има пълномощията да издава заповеди и да налага административни такси.

 

Тези нарушения няма да се зачитат като криминални прояви, въпреки че срещу по-сериозни действия ще могат да бъдат предприемани мерки.

 

„Бялата книга“ предлага да отпадне и законовото наказание за хора, хванати с малки количества марихуана, особено при първо провинение.

 

„Нужно е да се променят начините, по които се определят наказанията и присъдите за хората, които употребяват канабис. Това е процес, в който ние рационализираме законите, използвайки разпространен подход“, каза д-р Оуен Боничи, министър на правосъдието.

 

Той отказа конкретен коментар по темата, но заяви, че правителството не подкрепя употребата на нелегални наркотици, но в същото време предпочита да насочи вниманието си в посока осигуряване на грижа вместо наказание.

 

Източници: http://www.timesofmalta.com/ 

http://www.inewsmalta.com/