Апелативеният съд на щата Колорадо постанови, че за гражданите, осъдени за притежание на марихуана, преди канабисът да бъде легализиран, е възможно да бъдат издадени оправдателни присъди.

 

Колорадо

От 1 януари 2014 г., всеки пълнолетен жител  на Колорадо, може законно да купуват до 1 унция марихуана (около 28 грама) след наскоро одобрената Поправка 64 в щатската Конституция. Но с нарастването на ежегодните случаи на осъдени за притежаване на марихуана до над 9000, огромна част от населението на щата е учудена как приетият закон ще въздейства върху заварените осъдителни решения на съда.

 

По-рано този месец, тримата съдии от щатската апелативна комисия взеха решение, че жена от Колорадо, осъдена през 2011 г. за притежание на марихуана, трябва да бъде освободена.

 

При вземане на решението си, съдът е написал, че не може да съществува амнистия, ако „не е имало значителна промяна в закона“.

 

„Поправка 64, чрез декриминализиране на личната употреба или притежаване на унция марихуана, отговаря на законоустановените изисквания за „значителна промяна в закона“ и елиминира и по този начин смекчава санкциите за лица, осъдени за извършване на такова деяние“, изказаха мнение съдиите. Затова щатът ще амнистира затворените за марихуана.

 

Говорителят на Главния Държавен Адвокат – Джон Съдърс коментира още тогава, сподели пред NPR, че вероятно щатският съд ще обжалва последното решение, но ако то устои на съществен брой граждани ще трябва да бъдат с отмянени присъдите.

 

Постановлението от този месец, все пак, не засяга всички. Апелативният съд прецени в частност по случая с Бранди Джесика Ръсел, от щата Колорадо, която бе осъдена през август 2011 г., да изтърпи едновременно два четиригодишни  периода на пробация под надзор, 192 часа общественополезен труд и условна присъда от 90 дни затвор след като е била осъдена за притежание на малко количество марихуана, канабисов концентрат и метаамфетамин.

 

Адвокатите на Ръсел подават жалба скоро след това, но тя не бе разгледана от съда, докато Поправка 64 не влезе в сила на 10 декември 2012 г. От тогава законодателите първо легализираха диспансерите за рекреационна марихуана в Съединените щати, които действат в Колорадо, като освен това се очаква щатът да се възползва от милионите долари данъчни приходи от продажбите до края на тази годината. И тъй като казусът на Ръсел е все още висящ към този момент, въззивната инстанция заяви, че нейната присъда трябва да бъде отменена.

 

Ответникът счита, че Поправка 64 следва да се прилага с обратна сила, както и че нейните присъди за притежание на канабисов концентрат и притежаването на по-малко от една унция марихуана, трябва да бъдат отменени.

 

 „Ние сме съгласни“ заяви съдът.

 

Брайън Емсън, адвокат на Ръсел, обяви пред Денвър Пост, че: „Това е решение, което със сигурност представлява волята на гражданите на тази държава“. Брайън Виченти, про-марихуана активист, който спомогна за написването на Поправка 64, заяви пред Aсошиейтид Прес, че постановлението е „огромна победа“, която може да се отрази върху стотиците хора, които са били осъдени на затвор за дребни престъпления свързани с марихуана през последните години и които искат преразглеждане на техните присъди.

 

Критиците на решението се опасяват, че ако то не бъде контролирано, може да доведе до отварянето на вратички за гражданите, които да оспорват други присъди, които не са свързани с канабиса.

 

„Утвърденият закон с обратна сила в Колорадо показва, че нормативните промени са само потенциални, освен ако Общото събрание или гласоподавателите ясно не посочат  намерението си за изискване на подобно прилагане с обратна сила“, каза той в изявление по-рано този месец.