Според  Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC), лаймската болест е с най-бързо нарастващо разпространение сред инфекциозните болести, предавани чрез преносител в Щатите. Лечебният протокол на CDC изисква 30-дневна перорална терапия с антибиотици, макар да липсват доказателства, че този метод би довел до оздравяване. Всъщност според ilads.org, лидер в инициативите за информираност относно лаймската болест, при 40% от проведените курсове на лечение резултатът е повече от 40% случаи на повторна поява на болестта, особено когато лечението е било забавено. Под 50% от пациентите с лаймска болест си спомнят за ухапване от кърлеж или обрив, а при липса на такива CDC не препоръчва провеждане на лечение.

 

Д-р Ърни Мураками (Ernie Murakami), 84-годишен активист, смята, че е открил потенциален лек за лаймската болест и множество други заболявания – паста със съдържание на канабидиол (CBD), която няма психотропно действие.

 

Д-р Мураками е основател и преподавател в научно дружество по натуропатия – Център „Д-р Ърни Мураками“ за изследвания на лаймската болест в Канада. Първия си болен от лаймска болест лекува преди 20 години в своя роден град Хоуп (Hope), Британска Колумбия. Успехът в лечението на този и следващите му пациенти водят при него все повече болни и той бързо си спечелва репутация на изключително компетентен специалист в лечението на лаймската болест.

 

През последните 20 години д-р Мураками е разработил две революционни техники за премахване на кърлежи от приемника. Първата се нарича „метод на подкожно инжектиране“, който парализира челюстите на кърлежа и се използва широко в медицинските кабинети и от лекарите в спешната помощ. Вторият метод е „методът на сламката и единичния възел“, при който кърлежът се улавя със сламка за пиене, а около устния му апарат се завързва възел. След това се прилага постоянен натиск с променлива сила, докато кърлежът не се пусне, при което остава цял.

 

В хода на дългогодишния си опит с лаймската болест д-р Мураками е имал изобилие от възможности да добие впечатление относно един спорен въпрос. Едната страна в спора поддържа мнението, че болестта може да се излекува за няколко седмици чрез перорална терапия с антибиотици като доксициклин, макар че този метод вече е оборен. Другата страна твърди, че е нужно дългосрочно лечение, за да се елиминира заболяването.

“Главната причина за смърт при болните от лаймска болест е самоубийството – толкова силна е депресията”, казва д-р Мураками.

 

“Имах пациентка, която страдаше от тежка депресия – лекарите я бяха диагностицирали като психично болна, но аз настоях да направим съответните изследвания, при което установихме, че симптомите ѝ са поради наличието на лаймска болест (която се предава чрез ухапване от кърлеж)”, казва д-р Мураками.

 

Пациентите на д-р Мураками често са го информирали, че са прибегнали до пушенето на канабис, когато стандартните терапии не са успели да се справят с тежките им симптоми, сред които болка, умора и полиорганна недостатъчност. Докторът не е убеден, че приемът на лекарство чрез пушене е удачен метод, но психическите и физиологическите ползи от непсихотропния канабидиол събуждат интереса му.

 

При инцидент по време на игра на хокей с внука си, д-р Маруками удря главата с в греда в сутерена и получава фрактура на черепа. Скенерът показва наличие на десетсантиметров асимптоматичен тумор. Д-р Маруками започва проучване на канабидиола като възможна терапия и остава удивен от доказателствата за намаляване на туморите, които открива.

 

По неговите собствени думи “Други непотвърдени научно случаи на лечение с канабидиол на хронични инфекции, резистентни към стандартните антибиотици, ме накараха да вярвам, че канабидиолът има антибиотични свойства…”

 

След претърпяната злополука д-р Мураками започва да изследва действието на канабидиола върху живи спирохети и получава положителни доказателства. Откритията си представя във Фърни (Fernie), Британска Колумбия, през октомври 2014 г. В резултат на това в момента се провеждат нови научни изследвания в университетски център.

 

Май е месецът на обществената осведоменост за болестта. В опит за повишаване на информираността е поставено началото на инициативата “Take a Bite Out of Lyme”, която насърчава хората да публикуват в социалните медии снимки, на които отхапват парче лайм, и да споделят факти за лаймската болест. Ако вие или ваш познат се съмнявате, че може би сте болни от лаймска болест, д-р Маруками е готов да отдели безплатно от ценното си време, за да  разговаря с пациенти.