Имате застаряващ близък, който се оплаква от безсъние? Е, този човек не е сам. Според щатско национално проучване от 2005, 39% от по-възрастните хора споделят, че не спят добре, и често се будят през нощта.
Днес ще разкажем историята на Алис, в момента на 95 години.Историята е разказана от нейната снаха.

 

„Свекърва ми, Алис, в момента на 95, беше един от тези възрастни хора, които не могат да спят. През цялото време, откакто я познавам, над 3 десетилетия, тя се мъчеше от безсъние. Споделяше ми, че е пробвала всички възможни лекарства и терапии, до които е успяла да стигне – предписани сънотворни, сънотворни добавки без рецепта, билкови тинктури, и какво ли не. Твърдеше, че нито едно от тях не ѝ помага. Понякога успяваше да заспи, но не за дълго.

 

Алис навършва 95

Алис навършва 95

Семейството ѝ решило, че е време за нея да пробва деривати от канабис. Живеещи в Калифорния, където медицинската употреба на канабиса е легална от години, не срещат особен проблем да намерят подходящия лекар, и да  бъде предписано лекарство. Лекарят предписва специфичен вид масло на Алис. Тя не иска психоактивен ефект, а просто да спи през цялата нощ. Беше готова на всичко, само и само да се наспи. Взехме въпросните капки и започнахме лечението. Алис пробва с канабидиоловите капки, но отново нямаше късмет. Все пак, нейните настоятелни деца продължиха да проучват въпроса на своя глава, и откриха, че за нейния проблем би помогнал екстракт с различно съотношение както на ТХК, така и на КБД. След експерименти с няколко различни такива, намерихме точното масло. Това беше печелившата комбинация за Алис.

 

 
Тя имаше уговорка със сина си (моят съпруг), да му се обажда всяка сутрин, което е нормално за родител на нейната възраст. След последния опит (с правилното масло), тя се обади, и когато той я попита „Как спа, мамо?“, тя отвърна „Доста добре!“. Не мисля, че някога я бяхме чували да дава такъв отговор. На следващата сутрин случката се повтори. И това продължи в течение на дни.

Алис продължава да спи добре, а ние сме изумени. Не е учудващ и факта, че настроението и състоянието ѝ много се подобриха след като вече получаваше необходимия ѝ сън.

 

Не се съмнявам, че някои хора биха намерили за странна идеята, възрастни хора да употребяват марихуана. Някои пък са против каквато и да е употреба на канабис. Но за нас, това си остава забележително лекарство. Харесва ни това, че няма никакви странични ефекти, че не е психоактивно за нея, и че и помага да спи. Харесва ни факта, че няма летални случаи – не може да се каже същото за сънотворните лекарства.

 
Научихме всичко това във време, в което тази индустрия все още е много слабо развита, и изобщо не е лесно да се определи какъв точно канабис и в каква пропорция ще работи за отделния човек.

 

Експериментите ни под лекарско наблюдение помогнаха много. Нищо лошо не се случи, докато тествахме различните възможности за Алис. Тя просто спеше по-добре, или не усещаше разлика. Никакви странични ефекти. За нас е огромно облекчение да я видим да се справя с безсънието си, след като бяхме опитали какво ли не, и нищо не ѝпомагаше преди.
Знам само, че това лекарство помогна на Алис да спи. И това е още един повод за празник за нея, докато посрещаше с нас 95-я си рожден ден“

 
Историята е от щатско семейство. Припомняме, че вече 26 щата са легализирали медицинската употреба на канабис, и се очаква още 3 да се присъединят към тях. Много от информацията на лекарите сочи, че канабисът е ефективен при болка, тревожност, гадене след химиотерапия, и още редица заболявания.
Малкото изследвания по въпроса ни оставят с недостатъчна информация.
Но една разумна регулация, в която не преследваме лекуващите се, би помогнала.

 
Не бихте изпратили 95-годишната Ви баба в затвора, защото се опитва да спи през нощта, нали?

 

Източник