Напоследък, легализацията на медицинския канабис е световна тенденция, която постепенно обхваща всички по-развити държави в световен мащаб. Но  ново проучване показва, че медицинската марихуана, при легализация на национално ниво, би могла да спаси почти 50 000 живота годишно, като данните са само за САЩ. Сами може да си представите каква би била цифрата в глобален мащаб.

 

Канабисът: животоспасяващо лекарство

 

Животоспасяващият канабис

Животоспасяващият канабис

Според проучването, публикувано от Университета в Индиана, около 47 500 живота биха могли да бъдат спасени годишно, ако медицинския канабис беше легален във всичките 50 щата.

 

Проучването на д-р Томас М. Кларк използва данни от 2000г. насам, и изследва ефекта на канабиса в щатите, легализирали медицинската употреба, като се концентрира на заболяванията с потенциално фатален изход.
Изследователите са проучили:

 

„Ефектите от употребата на Cannabis sp. и смъртността при заболявания, които са приети за най-често повлиявани от употребата му като медицинско средство. Заболяванията, включени са онкологични заболявания, разстройства на апетита и метаболизма, сърдечно-съдови заболявания, чернодробни и белодробни заболявания, както и мозъчни травми. След това, изследвани и анализирани са данните за промени в нивата на смъртност за горепосочените заболявания, както и за други промени в пациентските състояния. „

 

За проучването, изследователите разглеждат ефектите на канабиса при състояния на:

 • Затлъстяване
 • Ракови заболявания
 • Диабет
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Белодробни заболявания
 • Чернодробни заболявания
 • Мозъчни травми
 • Невродегенеративни заболявания
 • Предозиране с опиоидни лекарства
 • Злоупотреба с алкохол
 • Шофиране

 

Забраните върху канабиса се приемат за отговорни на причиняването на около 6,100 до 9,000 смъртни случая годишно. Новото проучване показва, че забраните върху употребата на канабис могат да са смъртоносни, под формата на пияно шофиране, пристрастеност към други опиоиди, невъзможност за лечение на сериозни невродегенеративни и ракови заболявания, домашно насилие и др.
Според проучването, „употребата на канабис се оказва възможност да бъдат предотвратени около 17,400 до 38,500 преждевременни смъртни случая на годишна база“

 

Подкрепа от предишни проучвания

 

И други проучвания подкрепят новите данни

И други проучвания подкрепят новите данни

Противоположно на общоприетите мнения, данни от предишни проучвания подкрепят заключението на новото проучване.

 

Такова проучване от 2014, публикувано в Американския журнал за публично здраве (American Journal of Public Health) показва, че легализирането на медицинската марихуана може да редуцира нивата на самоубийства с до 5% за общата популацияр и с до 10% при младите мъже.

 

 

Проучването, съвместно на професори от Монтана, Сан Диего, и У. ниверситета  на Колорадо, анализира данните от 17-годишна статистика на самоубийствата в щатите, където медицинската марихуана е легална, от 1990 до 2007.

 

Изпозлвайки данните от щатите, където канабисът е все още напълно нелегален като контролна група, авторите заключват, че в щатите с легална употреба, нивата на самоубийствата за млади мъже (20 до 29 годишни) са спаднали с 10,9%, и за мъже от 30 до 39 години – с 9,4%.

 

Спестявания от над 1 000 000 000 долара годишно.

 

 

Над 1млрд. долара ще спестят американците

Над 1млрд. долара ще спестят американците

 

Друго проучване, от април тази година, заключва, че ако всичките 50 щата легализират медицинския канабис, това би спестило на американците над милиард долара годишно, ако пациентите използват канабис вместо предписаните за съответните заболявания лекарства, докладва Vice.
Проучването беше публикувано в журнала Health Affairs от екип на Университета в Джорджия. То сравнява данни за платените суми за лекарства в щатите с позволен канабис, и в тези, където все още е напълно нелегален.

 
“Статитстически и икономически значими спадове в използването на предписани опиоидни лекарства ” са отбелязани в щатите, позволили легална употреба на медицински канабис.

 

Изследователите, проф. Дейвид Брадфорд, и дъщеря му Ашли Брадфорд, описват, че посочените данни „предполагат, че пациенти и лекари в общностите, позволяващи медицинска марихуана, е твърде вероятно да се обърнат към тях като лечение на проблемите си“.

 

Посочените данни са само за САЩ; където 26 от 50 щата в момента разрешават медицинската употреба на канабис.
Цифрите са умопомрачителни, и само можем да си представим какъв ефект би имало легализирането на канабиса в световен мащаб.

 

Източник