Речта на Марио Ориани-Амброзини пред Парламента и Президента на ЮАР за ползите от канабиса и приложението му в медицината.

 

 

Марио Орани-Амброзини

Марио Орани-Амброзини

Марио Ориани-Амброзини е депутат в парламента на Република Южна Африка, и е потомствен адвокат и държавник. Роден в Рим, Марио Ориани-Амброзини е наследник на Гаспаре Амброзини който е бил най-младият професор по конституционно право за времето си. Правото и държавността са част от историята на фамилията Амброзини – бащата на Марио – Рафаеле Ориани също е известен професор-конституционалист и адвокат с международна слава. Марио изучава право в Рим, Харвард и университета в Джоржтаун.

Практикува в италианския Конституционен съд, ООН и учавства в направата на над 30 държавни конституции на такива страни като: Канада, Полша, Италия, Фиджи, Руската Федерация, Румъния, Тибет, както и разработва множество конституции на Африканския континент. Той консултира ЮАР при прехода от апартеид към демократично управление и изиграва ключова роля в международното посредничество при преговорите, заедно с Хенри Кисинджър и лорд Карнингтон.

През 2009 година става член на Националната Асамблея на Южна Африка. Той е един от шестимата основатели и директор на Парламентарния институт на Южна Африка (PISA) и е преговарящ адвокат с Китай за опазването на човешките права, от името на Тибетското правителство в изгнание. Марио Ориани-Амброзини е гражданин на три държави: Италия, САЩ и ЮАР.

 

При държавните си обиколки на високо равнище Марио Ориани-Амброзини е посещавал и България.

 

През 2013 му диагностицират рак на белия дроб. Той се подлага на алтернативно лечение в Италия, в това число и терапия с канабис.

През февруари 2014 година, той се изправи пред южноафриканския парламент и призова за декриминализация на медицинската марихуана.

 

Трябва да обърнем нова страница

 

“Няма разумен аргумент да лишавате нуждаещите се хора, от които съм част и аз, от медицинска марихуана. Това е престъпление спрямо човечеството.“ каза той, като добави, че трябваше да е умрял преди месеци ако не се беше подложил на това забранено лечение.

“Ракът е най-голямата пандемия, с която тази страна се сблъсква и хората умират поради лоша политика и закони, които ние можем да променим”, допълни Амброзини, като предаде четири тома с предложения за измения в законодателството.

 

Видео на цялата емоционална реч на Марио Ориани-Амброзини: