Рак на шията и главатаНю Йорк | Вт 25 Август, 2009 3:05pm EDT

(Ройтерс/Здраве) – Чували сте, че употребата на канабис и лекарствата, извличани от него намаляват някои от страничните ефекти на токсичната химиотерапия. Но какво ще кажете, ако пушенето на марихуана за период от 10 до 20 години наистина предлага защита срещу развитието на различни видове тумори?

 

В едно изследване, учените са открили, че за дългогодишните пушачи на канабис  е с около 62% по-малко вероятно да развият рак на главата и шията, отколкото хора, които не употребяват канабис.

 

Ново изследване, включващо 434 пациенти заболели от рак на главата и шията ( туморни образувания в устната кухина, езика, носа, синусите, гърлото и лимфните възли на шията), както и 547 индивида, които нямат подобни заболявания, са наблюдавани в района на Greater Boston от Декември 1999 до Декември 2003.

 

След разделяне на въздействието от пушене, пиене, както и други фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, пушенето на марихуана от веднъж на всеки две седмици до три пъти на всеки две седмици средно, е асоциирано с намаляване на риска от развитие на рак на главата и шията наполовина, в сравнение с по-рядката употреба.

 

Тези, които са започнали да пушат канабис на по-напреднала възраст, отчели по-малък риск за развитие на тези видове рак, в сравнение с тези, които са започнали на по-ранна възраст.

 

В сравнение с хора, които никога не са пушили канабис, тези, които са започнали да пушат на възраст между 15 и 19 години, имат 47% по-малка вероятност да развият рак на главата и шията, докато потребители, които са започнали на 20-годишна възраст или повече, притежават 61% по-малък шанс за развитие на тези заболявания, открили Келси и негови колеги.

 

Не е ясно защо марихуаната ще предотвратява рак, ако наистина изследването е потвърдено от други, но водещите на изследването посочват, че веществата в канабиса, наречени канабиноиди, показват потенциални анти-туморни ефекти. Други изследвания свързват употребата на марихуана с намаляване на риска от развитие на някои видове рак, като рак на простатата, и сега – рак на главата и шията.

 

Смята се също, че пушенето на канабис предотвратява или забавя болестта на Алцхаймер, както и подпомага борбата срещу драстичната загуба на тегло, свързано със Синдрома на Придобитата Имунна Недостатъчност – СПИН, както и облекчава гаденето и повръщането при пациенти с рак, подлагащи се на химиотерапия.

 

Като цяло, обаче, изследванията върху ефектите на марихуаната върху човешкото здраве носят, така да се каже, смесени чувства и резултати. Някои проучвания предполагат, че канабисът може да повиши риска от сърдечен удар при човека, както и че причинява някои видове рак, като рак на белите дробове.

 

В журнала по Изследване на Превенциите срещу Рака (Journal of Cancer Prevention Research) изследователите изтъкват, че е необходимо по-нататъшно проучване на по-обширни изследвания, с цел изследване на тази връзка.

 

Д-р Карл Т. Келси, Университет Браун, Провидънс, Роуд Айлънд.

ИЗТОЧНИК: Journal of Cancer Prevention Research, Август 2009.