Множествената склероза е тежко, хронично, автоимунно заболяване, довеждащо дори до пълна инвалидизация с недостатъчно изследвани причини за появата и липса на съществуващо медикаментозно лечение.

 

Божидар Георгиев

Това от години е целият свят за Божидар Георгиев.
Прикован към леглото, с единствен прозорец към света чрез интернет и приятелите, които идват да го посетят и му помагат.

„Преди десетина години ме диагностицираха с множествена склероза и по принцип се скапвах бавно, но последните няколко години по ред причини започнах да се разпадам сериозно. Кулминацията дойде преди около месец (…), когато някъде около два и половина сутринта получих криза и до сутринта не можах да стана от земята. Мои близки уредиха престой в Токуда, където бях през последните няколко седмици. Престоя ми там се делеше на две части- първата ме изследваха за основното заболяване, за щастие там нещата са доброкачествени, няма развитие, а втората половина бях в рехабилитационното отделение на болницата. Там обаче успехи нямаше и за съжаление продължавам да съм почти неподвижен, в легло. – пише за себе си и болестта Божидар Георгиев, един от многото наши сънародници страдащи от множествена склероза.

 

В България официални данни за пациентите с това тежко заболяване няма, а по неофициални са около 8 000, като броят им расте всяка година.

Вижте историята на един обикновен български инженер-химик, сразен в разцвета на своя живот. Четиридесетгодишният Божидар Георгиев разказва за себе си малко, но цялата история може да се изчете тук.

 

 

Историята на Божидар Георгиев е много рядък за днешна България пример.

 

 

Пример за взаимопомощ, пример за приятелство и човещина проявени от хора, които просто са събрани във форум по общ интерес.

 

Когато разбират за проблемите на Божидар, за невъзможността му да се справи финансово със стоварилия му се недъг, когато държавата изоставя свой гражданин и данъкоплатец, когато здравната каса не поема нищо за човек с 95% инвалидност по ТЕЛК – тогава неговите приятели (с огромна част, от които Боби дори не се е познавал лично!) показват, че човещината все още я има в сърцето на българите!

 

Те откриват дарителска сметка и успяват с общи усилия да съберат над 4 000 лева за Божидар!

 

Приятелите и познатите поемат функциите на държавата и Министерство на здравеопазването, като освен постоянна финансова подкрепа, осигуряват и физическа помощ за прикования към леглото българин.

 

В един момент научават за медицинската марихуана и решават да пробват с нея – оказва се, че Боби е от тези 60% пациенти с МС, на които лечението с канабис се отразява положително и у Божидар се появява надежда, че има лек за страданието му.

 

В това кратко послание Божидар Георгиев се обръща към българските законотворци, които смятат, че „към момента тази дискусия не е актуална”.

Би ли отишла доктор Таня Андреева да обясни на Божидар, кога ще стане актуална тази тема?

 

А пред останалите осем хиляди пациенти с МС?

 

И пред 80 000 болни от глаукома? 300 000 онкоболни?…

И кой знае още колко ще се окажат болните българи от онези над 200 заболявания при които медицинският канабис намира приложение?

 

Докато чакаме от Министерство на здравеопазването да решат актуалността на РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 726/2004 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 31 март 2004 година, който е следвало да бъде приет до 2008 година (преди 6 години!) и актуалността на ДИРЕКТИВА 2001/83/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 6 ноември 2001 година за утвърждаване на кодекс на Общността относно лекарствени продукти за хуманна употреба,

 

Публикуваме сметката, създадена за подпомогане на Божидар Цанков Георгиев, който се нуждае от средства за постоянни текущи разходи и около направената му наскоро операция с импланти поради некроза на тъканите и залежаване.

 

IBAN: BG64RZBB91554024761817

Bozhidar Tsankov Georgiev – Райфайзен БАНК