Бившият специален констабъл Сюзан Лин и канабисовият активист Карл УогнърБившият специален констабъл Сюзан Лин се закле, че ще продължава да пуши канабис, дори ако за това я вкарат в затвора. Тя разказва на Софи Джейн Еванс защо е толкова решителна.

 

Тя ходи с бастун и се бори с агонизиращо главоболие и мускулни спазми всеки ден. Сега й казват, че трябва да се откаже от това, което смята за единственото средство против болката – канабиса.

 

Но упоритата жена и майка се заклева да продължи да пуши нелегалната дрога, дори ако това означава да отиде в затвора. „Аз не пуша за кеф, пуша, защото ми е нужно” – казва Сюзан, седнала в хола си Гарик клоуз,  Източен Хъл. „Няма начин да спра да го правя – това е единствения начин да имам нормален живот”.

 

Състоянието на Сюзън

Сюзан, на 43 г., е потресена, когато през 1996 г. й поставят диагноза „множествена склероза“. Тя отива на лекар заради болките в шията и втвърдените мускули. „Усещах, че нещо не е наред. Всеки ден бе абсолютна агония. Главата ми бе като че ще избухне, не можех да контролирам мускулите си, започнах да имам тремор и спазми. Една сутрин се събудих съвсем ослепяла, за щастие само временно.”

 

Традиционната медицина

Състоянието й бързо се влошава, карайки я да прибегне до бастун, 5 вида лекарства и всекидневни инжекции, които си бие сама. Тя е принудена да се уволни като специален констабъл в полицията на Хъмбърсайд. „Пращаха ме с ван да се оправям с дребни задачи или да придружавам другите констабли. Бях в полицията на Куинс Гардън 5 години и наистина ми харесваше. Но болестта ми сложи край на всичко това.”

 

Какво помага срещу болките?

Сюзън, която трябва да се откаже и от друга платена работа, казва, че „всички знаят” кое я е довело до употребата на канабис. „Чух от много хора, че канабисът помага на страдащите от МС, така че реших да опитам. В онзи момент така ме болеше, че бих опитала всичко.” Но за Сюзън, която никога преди това не е имала нищо общо с дрогите, не е лесно да се добере до дрога от Клас В. „Не знаех къде да отида, нямах никакви приятели от този род. Все още купувам канабис само от дребни дилъри и никога не съм била в опасност.” В началото тя се опитва да получи канабисовото лекарство Сативекс през Здравната каса, но и казват, че живее точно извън обхванатия район. „Казаха ми, че властите в Йоркшир и Хъмбър не предписват Сативекс. Оставиха ме без избор, освен да отида при дилърите.”

 

Но, въпреки че днес счита дилърите за приятели, Сюзън не би искала 12-годишната й дъщеря да пуши канабис. „Няма да съм щастлива, ако разбера, че го прави, освен ако не е болна от нещо като моето. Сега навлиза в тази възраст, когато хора, които пушат канабис, могат да й повлияят, а тя е чувствителна. Но тя знае, че има голяма разлика между медицинската употреба и приятелите й, които пушат просто за веселба.”

 

Когато е арестувана през декември миналата година, Сюзън пуши дневно канабис за £20. Тя казва, че се чувства травмирана от полицейската атака над дома й. Съседите подушили миризмата на канабис от къщата й и се обадили в полицията. „Полицаите казаха, че ще се върнат с кучета, ако не предам всичката дрога. Държаха се с мен като с престъпник, но според мен те са престъпници, откраднали лекарствата на една болна жена.” За 9 месеца полицията три пъти идва в дома и и тя смята, че може да станат и повече пъти. „Не мога да спра да пуша канабис. Повечето от симптомите на МС не са очевидни, така че хората дори не виждат колко ме боли. Ако можеха, сигурно щяха да ме разберат.”

 

Защо Сюзън ще продължи да пуши канабис?

Сюзън, която плаща по £20 на ден за лекарството си от компенсациите и пенсията си, вече познава много хора, които разбират нуждата й. Миналата седмица тя бе придружена до съда от девет активисти за легализация на канабиса. Връчена й е отложена присъда с 6-месечен период, което значи, че ще има реална присъда, ако я хванат през следващите 6 месеца с дрогата. „Това е несправедливо” – изкрещява приятелят й Карл Уогнър.

 

Карл казва: „ Без канабиса я боли много и не може да живее нормално. Законът проявява пълна липса на човечност към страдащите от МС като нея.” Карл, баща на 6 деца, се бори за легализацията на канабиса от 20 години. „Има толкова хора, страдащи от болести като МС или рак, които казват, че канабисът е променил живота им към по-добро. Не мога да проумея как може да е нелегално за хора като Сюзън да се лекуват.

 

Сюзън казва, че е „отнесена” от реакцията на хората към нейния случай. Той първо е отразен в Mail, после с нея се свързват национални вестници, уебсайтове и радиостанции. „Реакцията бе невероятна. Бях завъртяна от вълната от подкрепа от хора по целия свят. Решена съм да отнеса историята си докъдето трябва и съм много благодарна на Hull Daily Mail за това голямо начало.

 

Източник: Thisishullandeastriding.co.uk