Щатският национален институт по онкологични заболявания публикува неотдавна доклада си относно медицинската марихуана. В резюме заключението гласи, че THC (активната съставка в марихуаната) води до ограничаване на рака на пикочния мехур с 45%, ремисия при рак на гърдата и черния дроб и др.

 

Изследователите са установили, че няма смъртоносна доза марихуана, а възможността за пристрастяване е значително по-ниска в сравнение с което и да било друго лекарство.

 

Една от констатациите им е, че канабисът няма връзка с нарушената белодробна функция, не причинява рак на белите дробове, на дихателните пътища или на храносмилателния тракт. Канабисът не предизвиква и други видове рак.

 

Учените са установили, че канабисът има силно антитуморно действие. Посредством изпитванията са стигнали до заключението, че канабисът е по-ефективен от конвенционалните антиеметици (лекарства, които облекчават гаденето) и че при гадене вследствие на химиотерапия марихуаната, приемана чрез вдишване на дима, помага повече, отколкото останалите видове терапии.

 

Ето и някои други констатации на Института: канабисът повишава апетита със 75%, а най-ефективния медикамент – с 49. По отношение повишаването на теглото процентите са съответно 11% за марихуаната и 3% – за най-ефективното към момента лекарство.

 

Марихуаната води до значително облекчаване на болката при рак, която не се повлиява от опиати. Освен това тя има значително аналгетично и антиеметично действие и стимулира апетита.

 

Проучването доказва още, че THC е по-ефикасен от кодеина. 10 mg THC имат по-силно действие от 60 mg кодеин. За да се контролира болката в дългосрочен план, не е необходимо да се увеличава дозата THC.

 

Оказва се, че инхалираният THC е по-ефективен за терапия на невропатична болка в сравнение със съществуващите лекарства. Освен това THC подобрява качеството на съня и усещането за добро здраве, и намалява тревожността.

 

Това са само някои от констатациите на Националния институт по ракови заболявания. (http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/cannabis-pdf) – доклада може да видите тук.

 

Федералното правителство на САЩ е постановило да не се повдигат обвинения срещу щати, които изпълняват програма за медицинска марихуана. Затова освен в столицата, в момента такива програми има в 23 щати.

 

Източник