Само година след декриминализирането на марихуаната в столицата Вашингтон броят на арестите за марихуана е намалял с умопомрачителните 99%.

 

През тази календарна година в града са били извършени седем ареста за притежание на над две унции (близо 60 грама) марихуана. Това число е много по-малко в сравнение с арестуваните през 2014 г. за същото престъпление почти 900 души (по данни на полицейското управление в града). Този спад, отчетен по данни към 6 ноември т.г., е по-голям от този в щатите Колорадо и Вашингтон за годината след легализацията на марихуаната в тях.

 

През ноември 2014 г. жителите на столицата гласуваха да се легализира притежанието, отглеждането и употребата на малки количества марихуана в домашни условия. Гражданите могат да бъдат арестувани, само ако притежават количество над две унции. Засега продажбата на марихуана остава под забрана, заедно с употребата на обществени места.
Въпреки тези законодателни промени обаче, университетът „Джордж Вашингтон“ не коригира политиката си, която забранява употребата и притежанието на марихуана на неговата територия. От ръководството му съобщиха, че забраната остава в сила, тъй като в противен случай университетът може загуби финансирането си от федералния бюджет заради федералното законодателство, което забранява наркотиците в учебните заведения.
Нарушенията на забраната на територията на университета след легализирането на марихуаната „съответстват“ като брой на нарушенията през предишни години, съобщи в имейл говорителката на университета Маралий Сийселър (Maralee Csellar). Тя обаче не пожела да даде информация на броя на провиненията през минали години. Регистрираните от университета нарушения не се разделят по видове наркотици.
„Въпреки че службата за опазване на обществения ред, която действа на територията на университета, не е променила своята политика, ние се ангажираме да работим за намаляване на случаите на свързаните с наркотици нарушения“, заяви Маралий Сийселър.
Съгласно оповестени през есента данни, през миналата година броят на студентите, насочени за специализирана помощ по повод нарушения, свързани с наркотици и алкохол, е намалял почти наполовина. През този семестър до момента са регистрирани 28 нарушения, спрямо 40 през пролетния.
По данни на Университета в Джорджтаун нарушенията във връзка с наркотици през този семестър засега са 10 – с едно по-малко, отколкото през миналия. Регистърът показва, че през 2014 г. в учебното заведение е имало общо 18 такива нарушения.

 

Според доклад на съдебната власт на Колорадо делата за марихуана в Денвър са намалели с 40% през 2010-2011 г., т.е. година след легализацията. През 2014 г. в Денвър е отчетен само един случай, свързан с марихуана, което бележи спад от 99% спрямо периода преди легализацията.
В доклад на Алианса за политика в областта на наркотиците се казва, че съдебните дела за притежание на малки количества марихуана в щата Вашингтон са отбелязали спад от близо 98% през годината след нейното легализиране.

 

 

Според Джонатан Колкинс (Jonathan Caulkins) – експерт по политиките за наркотичните вещества и професор в университета „Карнеги Мелън“, Вашингтон няма да разшири обхвата на легализацията, преди други тази тенденция да бъде наложена в други части на страната. Той се позова на факта, че за приемането на бюджета на столицата е необходимо одобрение от Конгреса на САЩ, което може да бъде отказано, ако конгресмените не са съгласни с решенията на градската управа.
Колкинс добави, че е нужно други щати като Калифорния и Масачузетс, където през 2016 г. ще се проведe гласуване относно легализацията на марихуаната, да приемат такива закони, за да се създаде национална тенденция в тази посока, която да е достатъчно силна, че да повлияе на политиката относно наркотиците във Вашингтон, окръг Колумбия.
„Ако следващият президент не настоява за промяна, считам, че дотогава най-вероятно ще сме прекрачили бариерата“, заяви той. „Мисля, че след това все повече щати ще приемат легализацията“.

 

 

Източник: The Hatchet