Според резултатите от контролирано изследване върху животни, публикувано в „Daru“ (научно издание на Факултета по фармация към Университета по медицина в Техеран), уврежданията при заболявания, чиято клинична картина включва възпаление на мозъка, могат да бъдат ограничени чрез локално приложение на мехлем, който съдържа 1%  канабидиол (с чистота над 98%). Това откритие е от значение за хората с автоимунни заболявания като множествената склероза, които водят до демиелинизация (увреждане на мастната обвивка на невроните, която способства по-бързото предаване на сигналите).

 

Експеримент с локално приложение на CBD срещу множествена склероза

В експеримента са използвани здрави мишки, както и мишки с експериментален автоимунен енцефаломиелит (EAE) като животински модел на множествената склероза. По време на опитите здравите, а след появата на симптоми на ЕАЕ, и болните мишки, били третирани кожно с мехлем, съдържащ 1% канабидиол  (CBD) с висока чистота и с крем без тази активна съставка. От друга страна, част от болните и здравите мишки не били мазани с нищо. Мишките били под ежедневно наблюдение, а 28 дни след индуцирането на ЕАЕ от тях били взети клетъчни проби от гръбначния мозък и далака.

 

Резултати от изследването

Учените са установили, че лечението с мехлем, съдържащ канабидиол (CBD), намалява уврежданията вследствие на EAE по следните начини:

  • преодолява се парализата на задните крайници (загубата на мускулна функция);
  • намаляват параметрите на увреждане на гръбначния мозък, например демиелинизацията и броя на белите кръвни телца;
  • понижава се освобождаването на лимфоцити от клетките на далака;
  • намаляват сигналите за възпаление.

Заключение

Резултатите от изследването са още едно доказателство за потенциала на канабиноидите да ограничават уврежданията при автоимунни/възпалителни заболявания като множествената склероза. Новото е, че канабиноидите биха могли да въздействат биологически благоприятно дори и само чрез кожно приложение, без обичайния вътрешен прием чрез директна консумация или пушене със или без изпарител.