Фестивала „Cannabis Crown 2010″

Жена се навежда да помирише канабис на фестивала „Cannabis Crown 2010″ – 18 Април, 2010 в Аспен, Колорадо

Tерпените са голям клас органични въглеводороди, синтезирани от огромен брой растения. Те са основен градивен елемент на всяка растителна смола и допринасят за аромата, вкуса и цвета на растението. Някои от тях имат медицинско приложение.

 

Терпените са основният клас ароматни съединения в канабиса. Установено е, че си взаимодействат синергично с  канабиноидите и допринасят за много медицински въздействия на канабиса. Много хора смятат, че характерната миризма на канабиса идва от THC. Всъщност „отговорни” за това са моно- и сесквитерпените. Кучетата, обучени да откриват канабис, подушват специален сесквитерпен – кариофилен оксид.

 

Що е терпен и как действа?

Канабисът не е типичен пример за „ароматно растение”. Подправки като босилек, мента, риган, розмарин и градински чай се смятат за ароматни растения, поради аромата и вкуса (или терпеновия профил), който придават на храната. При канабиса е по-различно. Тъй като генетичните комбинации при канабиса са безбройни, броят на терпенови профили е неизмерим.

 

Терпени

 

Терпените са есенциални компоненти на сложни растителни хормони и молекули, пигменти, стероли и дори на канабиноидите в канабиса. Терпените също така играят изключително важна роля за естествената защита на растенията от бактерии, гъби, инсекти и други стресови фактори на средата.

 

Есенциалните компоненти са отговорни за приятния или не толкова приятен аромат на канабиса. Въпреки че в растението са открити повече от 200 терпени, много малък брой от тях са изследвани за фармакологични ефекти.

 

Изследване, проведено през 1997 от Швейцарската федерална агенция по Агроекология и земеделие, озаглавено “Essential oil of Cannabis sativa L. strains”  (Етерични  масла на сортовете Cannabis sativa L.), характеризира 16 терпеноидни компонента на етеричното масло на различни сортове канабис. В най-голямо количество е терпена мирцен. Други представени в по-високи концентрации терпени са алфа пинен, лимонен, транс кариофилен и кариофилен оксид.

 

Къде се срещат терпените и какви са ползите от тях?

  • Освен канабиноидите, много терпени имат собствена фармакологична значимост. Алфа пинена, например, е органичен компонент, който се намира в маслото от розмарин и градински чай, както и в много видове бор. Пинена увеличава концентрацията и енергията, има отхрачващо и бронхоразширяващо действие. Действа и като локален антисептик. В традиционната медицина се използва в продължение на хиляди години за запазване и възстановяване на паметта. Той се намира в голямо количество в сортовете Green House Seed Company и Super Silver Haze.
  • Други терпени, като лимонен, имат релаксиращ ефект. Лимонен, освен в канабиса има във всички растения с цитрусов аромат  (портокали, лимони, розмарин и хвойна). Лимоненът има анти-бактериални, анти-депресантни и анти-канцерогенни свойства. Смята се, че минава бързо през клетъчната мембрана и по такъв начин подпомага по-бързата и по-ефективна абсорбция на  другите терпени. Поради анти-канцерогенните и анти-фунгиалните му свойства лимоненът се счита за онзи компонент на марихуаната, който защитава пушачите от канцерогените, които се съдържат в канабисовия пушек, както и от инфекция с аспергилус.
  • Във висока концентрация в канабиса се съдържа терпена бета-кариофилен. Според  Berkely Patients Care този терпен е отговорен за активирането на CB2 рецепторите и има противовъзпалително действие. Тъй като се свързва с канабиноиден рецептор, бета-кариофиленът се счита за канабиноид. Този терпен се намира в много билки и подправки (допринася за пикантността на черния пипер). Одобрен е от FDA като добавка към храната, което го прави първият хранителен канабиноид.
  • Мирценът също така присъства в канабиса във високи концентрации. Той е градивен елемент на ментола, цитронелата и гераниола. Има мускулно-релаксиращо, анти-депресивно, противовъзпалително и аналгетично действие. Мирценът въздейства и на пропускливостта на клетъчната мембрана, с което улеснява абсорбцията на канабиноидите от мозъчните клетки.  Мирценът е много важен за парфюмерийната индустрия поради приятния си аромат, описван като подобен на детелина, почва и плодове. Съдържа се в етеричните  масла на дафиновото дърво, тропическото дърво Myrciaria dubia (откъдето идва и името му) и мангото.

Терпените работят в синергия с канабиноидите

През 1974 е проведено проучване, озаглавено “Влияние на марихуаната върху лабораторни животни и хора”. Резултатите от това изследване дават основания да се смята, че е възможно другите субстанции, присъстващи в марихуаната, да потенцират ефекта на THC. Двойно сляп опит установява, че марихуана с еднакво или по-високо ниво на CBD и CBN отколкото THC, има два до четири пъти по-силно  действие, отколкото е очакваното от THC.

 

Това предположение е потвърдено от проучване, направено през 2003 от J Pharm Pharmacol, наречено “Медицински канабис: е ли ТНС необходим за всичките му ефекти?”

Учените сравняват ефектите на три субстанции:

  • Стандартизиран екстракт от канабис;
  • Чист ТНС (със съответстваща на стандартизирания екстракт концентрация на ТНС);
  • Екстракт, от които е премахнат ТНС.

Трите субстанции са тествани на мишки с множествена склероза и плъхове с епилепсия. Установява се, че стандартизираният екстракт е по-ефективен от чистия ТНС по отношение на потискане спастичността и бързата релаксация на всички мускули при мишките. Екстрактът, който е без ТНС, не намалява спастичността при мишките, но има антиконвулсантно действие при плъховете. Стандартизираният екстракт превъзхожда чистия ТНС във всички случаи. Следователно, действието на ТНС е модифицирано от присъствието на други компоненти, освен това ТНС не е отговорен за всички медицински въздействия на канабиса.

 

Итън Русо (Ethan Russo) подкрепя тази теория с научни доказателства, публикувани в изследването “Taming THC”. В него той доказва, че неканабиноидните компоненти на растението, каквито са терпените, инхибират токсичността на ТНС и повишават терапевтичния му индекс. Този  “фитоканабиноиден-терпеноиден синергизъм,” както го нарича Русо, увеличава потенциала на базираните на канабис екстракти за лечение на възпаление, депресия, тревожност, епилепсия, болка, гъбични и бактериални инфекции, зависимости и дори рак.

 

Правителствени патенти и ограничаващи закони

Ако докторите и фармацевтичните компании можеха да спрат да мислят само и единствено за печалби и как да се облагодетелстват, някой ден биха могли да осъзнаят какъв е потенциалът на “пренебрегнатата фармакологична съкровищница”, както Рафаел Мешулам сполучливо нарича канабиноидите.

 

Като се има предвид, че по-голямата част от компонентите на канабиса все още не са напълно проучени, изглежда направо абсурдно да се мисли, че някой отделен канабиноид може да предостави всички лекарствени ползи, които цялото растение притежава.

 

Трябва да сме наясно, че правителството на САЩ е патентовало някои канабиноиди в канабиса и настоява за алтернативни на марихуаната лекарствени форми, които ще съдържат само THC или отделни канабиноиди.

 

(Sativex и Marinol). Това напълно ще ограничи медицинския потенциал на растението. Поради наличието на много различни функции на терпените, не е възможно който и да било единичен компонент да осигури същото медицинско въздействие, както канабисът в своята цялост.

 

Без патент върху цялото растение фармацевтичните компании не биха били в състояние да печелят от него. Те обаче притежават патенти за определени канабиноиди, както и за процесите на лечение на пациентите с тези канабиноиди. Това означава, че  могат да печелят пари от канабиса дотогава, докогато законите работят в тяхна полза.

 

Ние трябва да работим заедно, за да променим тези несправедливи закони, според които канабисът е класифициран в Списък I. В този момент е незаконно да направите свое собствено изцяло натурално лекарство, включващо всички канабиноиди и терпени. Това точно искат фармацевтичните компании. Те знаят какви са медицинските ползи от екстракта от цялото растение и затова искат да запазят този процес само за себе си.

 

Когато размишлявате за факторите около този закон, вероятно се питате „Защо?”. Какво друго освен пари, власт и алчност би могла да бъде причината за този закон?
 
Източник: Medicaljane.com