Колорадо, САЩ. Приходите на щата от данъци, свързани с легалната канабисова индустрия надхвърлиха половин милиард долара, от отварянето на първия магазин през януари 2014.

 

Съгласно анализа на ВиЕс Стратеджис (VS Strategies), данъците и таксите, които легалния бизнес с канабис влива в държавната хазна, са $506,143,635 за периода от 3 и половина години. (Данъците и таксите на местно, общинско ниво са били изключени от анализа, което прави сумата още по-висока.) Много от тези пари са инвестирани в строеж на училища, програми за развитие на млади хора, както и такива за помощ при ранно отказване от училище, или пък програми за борба със зависимости.
Сумата от половин милиард долара далеч надхвърля първоначалните прогнози. Данъчните приходи на щатовете Орегон и Вашингтон също надхвърлиха очакванията на законотворците. В щата Невада, където продажбите започнаха на 01. Юли тази година, производителите отчетоха над 40 000 транзакции само през първия уикенд. В Аляска пък например, легалните продажби на канабис са донесли на щата приходи в размер на 1,2 млн.долара само за първите 8 месеца.

 

Това са само няколко от действителните примери, доказващи как нормалната и разумна регулация на канабисовото растение не просто е сравнително безвредна алтернатива в лечението и помощта при много заболявания, като същевременно носи немалки суми в държавната хазна, позволявайки да се образоват все повече и повече хора, както и да се допринесе на образователната система и да се помогне на нуждаещи се.
Един добър нагледен пример.

 

Източник