В лаборатория в Бруклин е създаден първият успешен хибрид между къдраво зеле и канабис. Компанията „Уилямсбърг Уондърс“ (Williamsburg Wonders) днес излезе със съобщение за новата кръстоска, наречена „Kaleabis“ (производно от англ. думи за къдраво зеле – „kale“ и канабис). Новата суперхрана ще бъде пусната на пазара под формата на малки дози (шотове) сок. Ще се предлага от лятото в пунктовете за продажба на марихуана в Орегон.

Успешният хибрид е завършек на двугодишен проект, започнал с кампания в „Kickstarter“ – платформа за финансиране на проекти, подета от основателите на „Уилямсбърг Уондърс“ Марк и Тод Такота. Когато братята Такота обявяват намерението си да създадат растение с хранителните качества на къдравото зеле и терапевтичните свойства на канабиса, към тях потичат реки от пари за проекта. Идеята им успява да набере необходимото финансиране за по-малко от седмица, значително по-бързо от други местни проекти, между които собственоръчно приготвена вакса за мустаци и колонотерапия с комбуча (жива симбиозна колония от дрожди и полезни бактерии).

Научната част обаче се оказва по-трудна. След като временно се преместват в град Санта Клара, Калифорния, за да улеснят достъпа си до достиженията на генетиката при канабиса, братята и лаборантът, който работи с тях – Марти Станкуилър (Marty Stankwiller) – правят опити с 47 различни кръстоски на къдраво зеле с канабис. Някои от резултатите са толкова ужасяващи, че Марти напуска и се записва в духовната семинария. Братята се замислят дали да не зарежат зелето и вместо него да използват акай бери и дори броколи.

Но успешният хибрид се получава, когато сменят тревата, а не зелето.

Замяната на по-капризните сортове от вида „Хейз“ (Haze), с които експериментират дотогава, с по-устойчивия „Hash Plant“ (Хеш плант), в който доминира индиката, се оказва успешен ход.

По думите на старши редактора по култивирането в списание „HIGH TIMES“ (Хай таймз) Дани Данко (Danny Danko) „този хибрид е направо умопомрачителен. Това е първата по рода си такава кръстоска и може да промени подхода ни към канабиса, начина, по който възприемаме отглеждането му.“

Братята Такота планират да пуснат на пазара серия напитки от новия хибрид чрез компанията си „Уилямсбърг Уондърс“. Говорител на фирмата потвърди, че напитките ще се предлагат в пунктовете за продажба на марихуана, но призна, че крайната цел е те да станат първите продукти от канабис, които да се продават във веригата за био храни „Whole Foods Мarket“.

Видео за новия растителен вид ще намерите тук.