Канабис активистите по света дават всичко от себе си да разпространяват важната научна информация, свързана с растението, особено, когато става въпрос за медицинската употреба на растението – медицинските ползи са много и жизненоважни, както за обикновения човек, така и за цялото общество. И все пак, понякога важната научна информация, просто се изплъзва от пръстите, тъй като не е хубаво всички да знаят всичко.. поне според тези, които печелят от това.

 

Е, днес ще ви представим две изключително важни проучвания, които така и до ден днешен не са получили съответстващата им гласност.

 

Мадридското проучване

 

2017-09-27-Cannabis_Conspiracies-2

 

The Nature Cancer Review Journal (журнал за онкологични заболявания), публикува проучване от 2000г., извършено от изследователски екип в Мадрид, Испания. Проучването установило, че нелечими мозъчни тумори при лабораторните плъхове са били напълно заличени от инжекции с THC (тетрахидроканабинол). Мануел Гусман, ръководител на проекта, установява, че канабиноидите възпрепятстват туморния растеж.

 

„Тези компоненти на канабиса влияят потискащо върху растежа на туморни клетки в култури и животински  модели, като модулират клетъчната сигнализация. Канабиноидите обикновено са добре понасяни, и не водят до токсичните странични ефекти на конвенционалната химиотерапия.“

 

Откритието е значително, тъй като, както знаем, раковите клетки се делят експоненциално. Канабиноидите предизвикват клетъчна смърт у туморните клетки, като междувременно инхибират ангиогенезата – образуването на нови кръвоносни съдове около туморните клетки. Това проучване така и не придобива гласност, нито е издадено от което и да е от водещите научни журнали.

 

Проучването от Вирджиния

 

2017-09-27-Cannabis_Conspiracies-3

 

Предишен опит да бъдат доказани потенциалните антиракови свойства на канабиса е извършен още през 1974г. в Медицинския институт на Вирджиния. По това време, Националния Здравен Институт на САЩ финансира проучването, като търси доказателства, че канабиса влияе пагубно върху имунната система.

Е, доказано е точно обратното, когато изследователите заключват, че THC (ТХК) намалява клетъчния растеж при различни видове тумори в опитните животни (включително левкемия). Единствената статия, която покрива изследването, всъщност е малка колонка във Вашингтон Пост (Washington Post)

 

„Активните съставки в марихуаната ограничават растежа на три вида ракови заболявания при лабораторни мишки, и също така може да потисне имунната реакция на организма, която причинява отхвърляне на трансплант.“ – това открива екипа на Медицинския Институт на Вирджиния.

 

Изследователите заключват, че  “Тетрахидроканабинола забавя растежа на белодробни тумори, рак на гърдата и вирусно-предизвикана левкемия при лабораторни мишки и удължава живота им с 36%“

 

Схеми от голям калибър

 

2017-09-27-Cannabis_Conspiracies-4

 

Отивайки по-далеч от просто медийно покриване, прословутата щатска DEA прекратява проучването. Тогавашният щатски президент, Джералд Форд настоява големите фармацевтични компании да получат правата върху канабисовите изследвания. Целта е – да се откриват синтетични и скъпи аналози на ТНС.

 

Евентуално, няколко години по-късно, статия със заглавие „Канабисът свива тумори; Правителството е наясно още от 1974“ излиза в ежедневника на Сан Антонио, която публикува някои детайли от вирджинското проучване, и как то остава скрито от публиката, но нищо повече.

 

Наречете го конспирация, борба за власт, пари, или каквото още искате – медийното затъмнение на голяма част от информацията, свързана с канабиса остава факт и до днес. Ракът е индустрия, за над 100млрд. щатски долара годишно, и тези, които печелят от това нямат интерес онкоболните да се лекуват почти безплатно, с няколко саксии на балкона си.

 

Не е нужно да си напушен, за да свържеш 2 и 2, нали?

 

 

Източник