Що е то ПМС (Предменструален синдром)?
Едно нещо, което никога не бива да подценяваме, е женския менструален цикъл. Вярвате или не, 40-70%  от жените страдат от болезнен менструален цикъл, също познат като дисменорея. Измежду крампи, схващания, подуване, болки и умора, да се справиш с ежедневните си задължения, и просто да „оцелееш“ през деня става все по-трудно, отколкото изглежда. Да не споменаваме резките промени в емоционалните състояния, които, разбира се, биха могли да са точно толкова разстройващи и изморителни. В един момент спокойна, в следващия момент Вие (или вашата любима, за мъжката част от читателите ни) сте готова да отрежете нечия глава, без да се замислите.
Е, дами (и господа), облекчение на тези дни от месеца има, и не говорим за широкоразпространените аналгетици, ибупрофен във всичките му форми (напр. Нурофен), и други вредни за организма ни субстанции, а говорим за.. канабис.
И въпреки, че не е „лекарството“ в истинския смисъл на думата, т.е. не разрешава проблемите ви веднъж завинаги, се оказва, че влияе твърде благоприятно при повечето дами, помагайки им да се справят с иначе почти непоносимите менструални симптоми.

 
Ето как канабисът бори ПМС, и как да го използвате за това:

 

 

1. Заковава настроението в положителната посока

 

 

Болезнената менструация не е само физически проблем, а и психически такъв. Все пак, това е периода в месеца, в който женските хормони бушуват – което може да доведе до най-лошото, от всички лоши настроения. Научно доказано е, че ТХК и КБД, основните химични съединения в канабиса, когато са приети, увеличават серотониновите нива в тялото (Серотонинът е хормонът на щастието). Тоест, канабисът ще ви помогне да се чувствате добре.

 

2. Държи болезнените крампи настрана

 

2017-09-25-pms-3

Засега, най-неприятната част от менструалния цикъл са именно болезнените крампи в областта на стомаха и кръста. Всъщност, понякога те могат да са толкова болезнени, че дори да не можете да станете от леглото, отлагайки всички задължения за деня Ви. Е, в канабисът се съдържат мускулни релаксанти , като гореспоменатите ТХК и КБД, които действат релаксиращо както на напречната, така и на гладката мускулатура (като тази в интимните ви части), и по този начин бързо помагат на болезнените присвивания да отшумят. Вече можете да се заемете с работата си за деня!

 

3. Успокоява главоболието

 

2017-09-25-pms-4

Ако сте късметлийка, ще изпитвате само слаби главоболия през времето от менструацията Ви. Но, за съжаление, не това е случаят при повечето жени. Често менструалните главоболия придобиват формата на мигрени, пречейки на жените изобщо да функционират, камо ли да се фокусират върху нещо. Благодарение на противовъзпалителните си свойства, канабисът бързо отпраща главоболията, че и дори може да ви избави от тях завинаги.

 

4. Минимизира тичането към тоалетната

 

2017-09-25-pms-5

Черешкат на тортата от крампи, главоболия, и смени на настроението, за повечето жени в този период е.. диария. Стомашно-чревната система в тези периоди от месеца повишава своята подвижност, и изпраща Вас (или жена Ви) на редовни посещения в тоалетната. Абсолютно. Всеки. Месец. Е, канабисът се справя и с това. Точно така, проучванията показват, че канабисът също влияе успокояващо на подвижността на червата, регулирайки техните движения и дейност. Без повече тичане!

 

5. Как да използваме канабис, за да се справим с ПМС?

 

2017-09-25-pms-6

За бързо и лесно успокоение, най-лесния метод е пушене или вапоризация (разбира се, препоръчваме второто). Не само, че е най-ефективния метод за незабавно облекчение, а и ви дава точен контрол върху количеството, което консумирате.

Не искате да пушите? Няма проблем. Може да пробвате с топикал (инфузиран с канабис крем или лосион) и да го нанесете директно върху кожата в проблемните зони. За съжаление, тъй като в България все още сме в каменната ера по отношение на канабиса, такива кремове все още няма на пазара у нас, но може да се пробвате да изготвите своя, като инфузирате канабис в кокосово масло, или друго масло по ваш избор – ший, арган (ТХК и  КБД са мастноразтворими съединения).
Последно, може да пробвате с храни, съдържащи канабис (edibles). Те имат най-дълготраен ефект, но дозировката е доста по-трудна. Или пък да си направите чай с канабис – чудесен е за облекчаване на болката.

 

Източник