Макар и продуктите от цели канабисови растения да остават нелегални в някои страни, много от родителите на болни деца са принудени да търсят лечение за децата си. Напоследък, доста от тях се обръщат към маслата, съдържащи основно канабидиол (непсихоактивен компонент в канабиса) , макар и да нямат достъп до адекватна медицинска информация, или пък данни от провеждани изследвания.

 

Повлияни от нарастващия брой семейства, които преценяват, че потенциалните ползи от КБД си струват всички рискове, британски учени започват изследване, за да определят какви ефекти оказва КБД върху мозъчни тумори.

 

2017-09-26-cbdstudy-2Проф. Ричард Грънди от Университета в Нотингам (департамент за Детска невро-онкология и Онкобиология) ще ръководи проектс., “Спешно се нуждаем от нови начини да третираме детски мозъчни тумори, за да е възможно да продължим и подобрим качеството на живота на пациентите със злокачествени тумори, така че сме доста ентусиазирани от възможността да тестваме как би повлиял канабидиола на туморните клетки“ – казва д-р Грънди пред интревю за The Guardian.

 

Британското проучване, което се смята за първо по рода си в тази област, ще издирва потенциалните ефекти на КБД върху намаляването на туморите. Изследователите ще отглеждат култури от различни ракови клетки в лабораторни условия – някои от тях с добавка на КБД, други без. След това, наличността на туморни клетки в двете групи ще бъде сравнена, чрез техника, наречена  клетъчно оцветяване. Това ще помогне на учените да видят кои от клетките продължават да се делят, и кои умират.

 

“Очакваме клетките – от мозъчен тумор, и от нормален мозък, отгледани в лабораторните условия да са здрави и активно делящи се. Очакваме, че клетките от нормален мозък с добавка на канабидиол ще останат здрави. Очакваме обаче, че туморните клетки с добавка на канабидиол ще спрат да се делят и ще умрат.“ – казва още д-р Грънди.

 

Според Американската асоциация за мозъчни тумори (ABTA), мозъчни тумори са най-честите онкологични заболявания, които поразяват деца на възраст от 0 до 14 години, както и основната причина за смъртта от рак при децата. Всъщност, годишно над 4800 деца са диагностицирани само в САЩ (по данни на същата организация).

 

Британското проучване подкрепят много родители, сред които и тези на Уилям Фрост, четиригодишно момче, което е диагностицирано през 2014 с епендимома (вид мозъчен тумор). След операция и химиотерапия, родителите на Уилям чуват страшната новина – лекарите заявяват, че не могат да направят нищо повече за Уилям. Неспособни да приемат новината, те решават да разгледат алтернативните методи за лечение

 

“Уилям започна да спазва ниско-въглехидратна(кетогенна) диета и да приема канабидиол. Шест месеца по-късно, туморът се е свил с 2/3 от първоначалния си размер. Сега той се възстановява, макар и бавно, и дори е на училище от време на време“ – споделя бащата на Уилям, Стив.

 

Източник