След като са урегулирали канабиса за медицински нужди, немците подхващат и рекреационната употреба

 

Немски трабант

 

От около 80 милионна Германия над 3 000 000  немци регулярно пушат канабис, а 14 милиона, са съобщили, че са го пробвали поне веднъж в живота си, което прави малко по-малко от една пета от немското общество. Тоест един германец от всеки пет е запознат с растението, а немската държава, нито е препълнена със зависими хора или хероинови наркомани, нито икономиката на страната страда – дори напротив, във време на криза Германия намира сили и ресурс да поддържа изоставащите страни в ЕС.

 

 

Нещо повече – много експерти заявяват, че преследването на канабиса не се справя с поставените цели, а именно борба с вредите от наркоманиите и тяхната превенция. С цел запознаване на обществото с реалната ситуация, Лорен Бьолингер, почетен професор по углавно право в Университета в Бремен, преди две години създава „Кръжок на Шилдоу”. Днес кръжокът обединява 122 професори по углавно право, които застават зад идеята за легализация на канабиса.

 

От години канабисът се използва в немската здравна система

 

А през ноември 2013 г. групата е внесла в долната камара на германския Парламент предложение за създаване на работна група, която да даде оценка на съществуващото законодателство по отношение на дрогите и неговата ефективност. Вече две опозиционни групи в Бундестага са изразили подкрепата си към проекта, в това число и немските Зелени, а Бьолингер се надява към тях да се присъедини и социал-демократическата партия.

 

„Обикновените потребители на канабис се превръщат в престъпници – казва Бьолингер – тъй като биват принудени да се снабдяват с растението от нелегалния пазар. Те могат да се свържат с опасни хора. Това може да разруши живота на младите хора, а марихуана пробват предимно млади хора и ако ги хванат, то биват съдени. В последствие те могат да имат проблеми с трудоустройството, може да бъдат лишени от шофьорски права и т.н. Накратко нормалният им живот ще бъде провален”.

 

Хуберт Вимбер, шефът на полицията в Мюнстер също подкрепя реформата в законодателството

 

Хуберт Вимер, началник на полицията

Хуберт Вимер, началник на полицията в Мюнстер, Германия

„Криминализацията на конопа – е политика на провала” – каза той в интервю за Дойче Веле. Той посочи, че да се намери канабис е много лесно независимо от забраната. Освен това твърде много пари се харчат за углавно преследване на потребителите, а твърде малко за профилактика и рехабилитация.

 

„Понякога дори Германия си струва да се учи от опита на други държави”

 

допълва шефът на полицията, като има предвид скорошните промени на успешно законодателство в Уругвай и американските щати Колорадо и Вашингтон.

 

По материали на Deutsche Welle