Как е възможно едно единствено растение – канабисът – да лекува толкова много различни заболявания?

Това е чудесен въпрос и за щастие научните изследвания дават изключително добър отговор.

Отговорът се крие в ендоканабиноидната система  на тялото ни.

Много хора все още не са запознати с ендоканабиноидната система, но информацията относно тази ключова система се увеличава, а ние продължаваме да разкриваме тайните на канабиса като лекарство, докато научаваме все повече за здравето на човека като цяло.

Запознайте се накратко с фактите по-долу – някои от тях може да ви шокират!

 

1) Ендоканабиноидната системата е открита в края на 80-те години на миналия век, когато учените изследват въздействието на тетрахидроканабинола (THC) върху организма. Поради причини, които ще бъдат разгледани, ендоканабиноидната система скоро ще се счита за по-значимо откритие от всички останали постижения в невронауката взети заедно.

 

2) В началото на 90-те години на миналия век е направено още едно удивително откритие – изследователите установяват наличието на две ендогенни съединения, които се свързват с ендоканабиноидната система точно както THC. Тези подобни на THC канабиноиди, произвеждани от собствените ни тела, са наречени анандамид и AG-2.

 

3) Впоследствие става ясно, че рецепторите, които съставляват ЕКС, са най-разпространените невротрансмитери в мозъка, а освен това присъстват и в органите, костите и кожата.

Съединенията в канабиса пасват на канабиноидните ни рецептори както ключ в ключалка.

Съединенията в канабиса пасват на канабиноидните ни рецептори както ключ в ключалка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4) Учените са установили, че ЕКС играе непосредствена роля за хомеостазата, като регулира правилното протичане на всички метаболитни процеси в организма.

Както посочи д-р Сунил Агарвал по време на Националната конференция в САЩ на тема лечение с канабис, ендоканабиноидната система играе роля в процеси като:

 • регулиране на настроението
 • апетит
 • памет
 • възпаление
 • усещане за болка
 • мускулен тонус и движение
 • заличаване на травматични спомени
 • предпазване на нервите и мозъчната тъкан
 • растеж на костите
 • регулиране на туморите
 • удоволствие при кърменето
 • управление на стреса
 • очно налягане
 • стомашно-чревна перисталтика
 • припадъци
 • и много други

 

5) Липсата на достатъчно ендоканабиноиди в организма се нарича клинична ендоканабиноидна недостатъчност. Според медицинските изследователи тя е причината за редица заболявания, в това число по-рано считаните за нелечими състояния като синдром на раздразнените черва, фибромиалгия и мигрена. Неправилното функциониране на ендоканабиноидната система може да предизвика множество проблеми. Канабиноидите в канабиса подпомагат укрепването на собствената ендоканабиноидна система, което обяснява защо растението помага при лечение на толкова много различни болести.

 

6) Опити за стимулиране на ЕКС са правени не само с ендогенни и растителни канабиноиди, но и със синтетични канабиноиди като маринол, който е синтетичен вариант на THC. Докато някои пациенти се възползват от този медикамент, одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ, при други страничните ефекти от употребата му са доста неприятни.

 

7) Въпреки информираността относно ендоканабиноидната система и връзката ѝ с канабиса правителствата продължават да поддържат строги ограничения върху проучването и законното право на достъп до растението. Само през 2014 г. в САЩ са арестувани 700 000 души за употреба на канабис, независимо че значението на растението за ЕКС е известно.

 

8) Същевременно на фармацевтичните компании е позволено да въздействат на ЕКС по други начини, като резултатите от създаваните химически продукти често са неефикасни, вредни или дори фатални.

 

Например, по данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, през периода 1999 – 2014 г. броят на издадените рецепти за опиоидни медикаменти се е увеличил четирикратно. За същия период броят на смъртните случаи, свързани с употребата на опиоиди, също е нараснал четири пъти.

 

9) Канабисът се употребява от над 10 000 години (като не е регистриран нито един смъртен случай вследствие на предозиране), а според някои оценки ЕКС е започнала да се развива преди около 500 милиона години!

 

10) В редица медицински институти все още не се обръща достатъчно внимание на ЕКС, но това започва да се променя с издаването на първия учебник по медицински канабис.

 

11) Почти всички животни с изключение на насекомите имат ендоканабиноидна система.