Пациентите с хронична болка, на които е осигурен легален достъп до медицински канабис, намаляват значително употребата си на опиоиди, според данни, публикувани онлайн, преди да бъдат отпечатани в научното писание „The Journal of Pain“ (Научно списание за болката) .

 

Ан Арбър (Ann Arbor), изследовател от Университета в Мичиган, е провела ретроспективно проучване с участието на 244 пациенти, страдащи от хронична болка. Всички изследвани са имали право да ползват медицински канабис съгласно законодателството на Мичиган и са се снабдявали с такъв от местен пункт за продажба.

 

Според авторите на проучването пациентите често са замествали опиоидните аналгетици с канабис и според мнозина марихуаната е била по-ефективна.

 

„Употребата на медицински канабис от участниците в проучването се свързва с 64% намаляване на употребата на опиоиди, намаляване на страничните ефекти от лекарствата и по-добро качество на живот,” заключават те. „Според това проучване много пациенти с хронични болки на практика заместват опиоидните аналгетици и други лекарства за лечение на хронична болка с медицински канабис и смятат, че профилът на ползите и страничните ефекти от канабиса е по-добър, отколкото този на други видове лекарства.“

 

По данни на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ всеки ден около 40 души умират от предозиране с опиоиди.

 

Данни от клинични проучвания, публикувани миналия месец в „The Clinical Journal of Pain“ (Списание за клинични изследвания на болката) сочат, че ежедневната дългосрочна терапия с канабис води до по-осезаемо облекчаване на болката, подобряване на съня и качеството на живот и намаляване на употребата на опиоиди от пациентите, при които конвенционалните терапии с аналгетици не действат.

 

 

Резултатите от едно канадско проучване, проведено през 2015 г.,  водят до същите изводи. В сравнение с контролната група в изследването, пациентите с хронични болки, употребявали ежедневно канабис в натурална форма в продължение на една година, са изпитали намален дискомфорт и повишено качество на живот, без риск от сериозни странични ефекти.

 

 

Незивисими данни, публикувани през 2014 г. в „The Journal of the American Medical Association“ (Научен журнал на Американската медицинска асоциация) сочат,  че в щатите със законодателство за медицинската марихуана има много по-малко случаи на смърт вследствие на употреба на опиати, отколкото щатите, в които растението е забранено. През 2015 г. изследователи от „Корпорация РАНД“ (RAND Corporation) излизат със сходни заключения, които гласят, че „държавите, в които е разрешено да има пунктове за продажба на медицинска марихуана, се наблюдава намаляване на случаите на пристрастяване към опиоиди и смърт вследствие на свръхдоза опиоиди, в сравнение с държавите, в които съществува забрана.“ Данни от предходни клинични проучвания, публикувани през 2011 г. в научното списание „Clinical Pharmacology & Therapeutics“ (Клинична фармакология и терапевтика)показват, че приемът на канабис чрез изпарител „увеличава аналгетичното действие на опиоидите без риск за здравето.“

 

 

Резюме на изследването на Университета в Мичиган, “Medical cannabis associated with decreased opiate medication use in retrospective cross-sectional survey of chronic pain patients“ (Медицинският канабис води до намалена употреба на опиоидни лекарства – ретроспективно кръстосано проучване на пациенти с хронична болка) е публикувано тук.